5 schimbări climatice ireversibile care ne amenință
Oamenii de știință avertizează că omenirea trebuie să se pregătească pentru consecințele ireversibile ale schimbărilor climatice. Experții ONU în climă au publicat recent un raport cu o listă lungă de consecințe devastatoare, scrie https://meteo.com.ro
Marea se încălzește
Potrivit studiului, oceanele au absorbit aproape 25% din gazele cu efect de seră din cauza activității umane, precum și peste 90% din căldura asociată schimbărilor climatice. Acest lucru duce la încălzirea mărilor, creșterea acidității acestora și reducerea salinității.
Fenomenele extreme ale lui El Niño, care contribuie la incendii forestiere, furtuni și epidemii, ar putea crește dacă emisiile de dioxid de carbon nu sunt reduse. Rezervele de hrană în apele tropicale de mică adâncime pot fi reduse cu 40%.
Acest lucru are și implicații pentru pescuit, deoarece speciile marine s-au deplasat cu sute de kilometri în ultimii 70 de ani în căutarea unor habitate mai răcoroase.
Nivelul mării crește
Se prevede că nivelul oceanului va crește cu aproximativ 43 cm până în 2100, în condițiile în care temperaturile globale cresc cu 2 grade Celsius și cu 84 cm dacă temperatura crește cu 3-4 grade. Și anume, aceasta este încălzirea la care duc tendințele actuale. Daunele provocate de inundații pot crește de la 100 la 1.000 de ori în aceeași perioadă.
Până în 2100, între 20 și 90% din zonele cu climă umedă se vor pierde probabil ca urmare a creșterii proiectate a nivelului mării.
Marea piere
În 60 de ani, concentrația de oxigen din mare a scăzut cu 2% și este probabil să scadă cu încă 3-4% dacă emisiile de carbon nu sunt reduse. Încălzirea apei și poluarea de coastă sunt responsabile pentru creșterea „zonelor moarte” în care nivelurile scăzute de oxigen interferează cu viața marine.
Statisticile arată că recifele de corali sunt responsabile pentru hrănirea a jumătate de miliard de oameni. Dar chiar dacă încălzirea globală crește cu doar 1,5 grade Celsius, va distruge 90% din recife, iar dacă temperatura crește cu 2 grade, s-ar putea să nu supraviețuiască deloc.
Gheața se topește
Calota de gheață din Antarctica și Groenlanda a pierdut în medie 430 de miliarde de tone de gheață în fiecare an din 2006, devenind o cauză majoră a creșterii nivelului oceanelor. De asemenea, ghețarii se topesc, furnizând apă proaspătă la peste 2 miliarde de oameni. Până în 2100, ghețarii de la altitudini joase din Alpi, Caucaz și Scandinavia își pot pierde 80% din volum.
Prognozele sugerează că și munții își vor pierde o parte semnificativă din stratul de zăpadă, iar acest lucru este probabil să aibă consecințe importante pentru agricultură, turism și aprovizionarea cu energie.
Și gerul etern se topește
Între 33 și 99% din permafrost (sol înghețat pe tot parcursul anului cu aproape 800.000 de tone de mercur) s-ar putea topi până în 2100 dacă încălzirea globală continuă în același ritm.
Prin acest raport, cercetătorii ONU își propun să arate că schimbările climatice nu sunt știri false, ci un fapt care este o problemă serioasă și va duce la consecințe ireversibile.
Citeste AICI date despre vreme si vezi prognoza meteo zilinic
Adesea, oamenii care neagă schimbările climatice nu sunt interesați de viitorul planetei, deoarece 2100 arată prea departe în timp și nu vor fi afectați. Experții reamintesc că nu trebuie să ne gândim doar la noi înșine și ar trebui să fim conștienți de ceea ce vom lăsa moștenire generațiilor viitoare și copiilor noștri.