Building Information Modeling (BIM) – aplicatii pentru viitorul proiectelor de constructii

Odata cu cresterea complexitatii proiectelor din domenii precum arhitectura si constructii, evolutie remarcata in ultimii ani, si care implica un numar tot mai mare de specialisti din variate domenii de activitate, este fireasca nevoia de a schimba tot mai multe informatii si date pentru a realiza cu succes orice proiect.

In acest context viitorul proiectelor de arhitectura si constructii este de asteptat sa fie puternic influentat de unele dintre cele mai moderne abordari din punct de vedere al tehnologiei computationale, si anume de catre aplicatiile de tip Building Information Modeling (BIM).

Cu ajutorul modelarii BIM vorbim despre progrese semnificative prin migrarea proceselor specifice pentru faza de proiectare a unei cladiri care porneste de la metode de lucru pentru planurile bidimensionale la un proces care se concentreaza pe modele tridimensionale bazate pe diferiti parametrii si pe modele inteligente.

Cu alte cuvinte, putem vorbi despre realizarea unui model virtual al cladirilor care urmeaza ulterior a fi construit fizic, acest lucru oferind arhitectilor si constructorilor un mare avantaj in realizarea proiectului fara erori.

Ce presupune conceptul BIM?

Atunci cand discutam despre conceptul Building Information Modeling (BIM) avem in vedere optiunea prin care toti specialistii implicati intr-un proiect, vorbind aici despre specialistii din arhitectura, structura sau MEP, sa utilizeze un model unic tridimensional al cladirilor care urmeaza a se construi.

Pe baza acestui model unic se pot extrage toate acele informatii si desene care sunt necesare discutiilor si modificarilor efectuate de specialisti. Aici vorbim despre planurile cladirii respective, sectiuni ale cladirii, elevatii, detalii privind executia cladirii, dar si cantitati ale materialelor folosite sau chiar estimari de preturi.

Avantajul major al aplicatiilor de tip BIM este acela ca orice schimbare in cadrul acestui model unic va fi reflectata automat in cadrul tuturor documentelor si desenelor aferente respectivului proiect. De aici deriva avantajul de a gestiona foarte eficient toate modificarile din cadrul proiectului respectiv.

Acest aspect este foarte important avand in vedere faptul ca de cele mai multe ori clientii urmeaza sa plateasca doar proiectul final al cladirii care se doreste a fi construita, fara a plati eventualele modificari survenite pe durata elaborarii proiectului in sine.

Modelul CAD 3D nu trebuie asociat cu modelul BIM

Pentru ca se poate crea o confuzie intre modelul 3D si modelul BIM al unui proiect, este important de subliniat faptul ca acestea doua nu sunt unul si acelasi lucru. Astfel, un model bazat pe obiecte de tip CAD 3D si care nu sunt parametrice, dar nu au asociate nici atribute, nu pot fi considerate modele BIM.

De asemenea, chiar daca modelele de tip dispun de obiecte CAD 3D asociate cu atribute, dar care nu sunt parametrizate, nici acestea nu sunt incadrate drept modele BIM. Nu in ultimul rand trebuie spus ca un model  care pemite schimbarea dimensiunilor doar intr-o reprezentare, fara ca aceste schimbari sa fie regasite automat in toate celelalte reprezentari, nu este un model BIM.

Daca toate aceste caracteristici te-au convins de utilitatea utilizarii aplicatiilor de tip BIM pentru proiectele de arhitectura si de constructii pe care le gestionezi, poti achizitiona licente pentru astfel de aplicatii de pe www.cadexpert.eu.

Postați comentarii