Care sunt persoanele care pot apela la servicii de îngrijire la domiciliu?

Există persoane care în urma unor boli cronice sau a categoriei de vârstă din care fac parte, având o capacitate de deplsarae limitată, vor beneficia de servicii de îngrijire la domiciliu. Prioritari sunt oamenii care suferă de afecțini oncologice sau de natură neurologică.

Datorită legislației din România, orice vârstnic va avea posibilitatea să beneficieze de astfel de îngrijiri medicale timp de 90 de zile / an.

Actele necesare care trebuie depuse pentru ca persoana în cauză să beneficieze de aceste servicii

Majoritatea perosnelor asigurate medical, ce suferă de afecțiuni acute sau chiar cronice, având tot odată o capacitate limitată de a se deplasa către centrele medicale, vor beneficia de îngrijiri medicale la domiciliu.

Conform legislației în vigoare, acestea sunt nevoite să depună câteva acte la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Actele necesare sunt:

  • Declarația pe proprie răspundere, de unde se va înțelege că afecțiunea de care suferă nu a apărut în urma unei activități profesionale, a unui accident de muncă sau a unui accident sportiv;
  • Copie după cartea de identitate, semnată în conformitate cu originalul;
  • Dovada de asigurat al CAS, unde, dacă perosana în cauză este angajată, va avea nevoie de o adeverință de la angajator, iar dacă este pensionar, de un talon de pensie;
  • O recomandare semnată și parafată de către medicul curant, care recomandă îngrijirea persoanei în cauză la domiciliu;
  • O copie după biletul de externare din spital, la fel, semnat și parafat de medicul curant;
  • Copii după alte documente legale ce atestă diagnosticul.

Cine poate beneficia de îngrijiri medicale la domiciliu?

În România, toți vârstnicii pot beneficia de îngrijiri medicale la domiciliu. Unele criterii pe baza cărora se materializează cererile sunt:

  • Persoana în cauză nu se poate deplasa sau îngirji singură;
  • Persoana în cauză suferă de anumite afecțiuni cronice, care necesită tratamente periodice sau alte tipuri de îngrijiri medicale;
  • Persoana în cauză a revenit la domiciliu după o perioadă îndelungată de spitalizare, necesitând să-și continue tratamentul acasă.

Perioada în care vârstnicul poate beneficia de îngirjiri la domiciliu  se va stabili de către medicul ce a realizat recomandarea. Perioada maximă este de 90 de zile pe an.

De ce îngrijirea medicală la domiciliu este o soluție pentru persoanele vârstnice?

Una dintre avantajele îngrijirilor vârstnicilor la domiciliu este evitarea infecțiilor de tip nosocomiale. Cu toate că spitalele încearcă din răsputeri să mențină un mediu steril, fără surse de infecții, din nefericire, fluxul este prea mare pentru a se asigura întru totul de acest lucru.

Acestă problemă, însă, devine din ce în ce mai complicată, deoarece bacteriile dezvoltă o rezistență asupra antibioticelor. Din acest motiv, tratarea pacienților la domiciliu este, de cele mai multe ori, o alegere mai bună, pentru a se evita alte infecții nedorite.

Față de atenția pe care o primește pacientul în spital, unde sunt mai mulți oameni ce au nevoie de îngrijiri, cei ce aleg serviciile de îngrijire la domiciliu vor primi o atenție specială. Chemând medicul sau personalul medical la domiciliul pacientului, el va primi toată atenția de care are nevoie.

Mai presus decât atât, nu va fi necesar să împartă încăperea cu alți pacienți. Din nefericire, locurile din spital sunt de multe ori epuizate, iar îngrijirea la domiciliu este o soluție perfectă.

Cei ce aleg astfel de îngrijiri, nu vor fi nevoiți să aștepte ore în șir în sala de așteptare. Prin urmare, programul pacientului nu va fi dat peste cap. În unele cazuri, deplasarea către centrele medicale este imposibilă. Prin urmare, îngrijirea la domiciliu este o necesitate.

Având în vedere situația epidemiologică din ultimii doi ani, trebuie să avem în vedere și faptul că vârstnicii sunt mai vulnerabili asupra Covid-19. Majoritatea vom accepta riscul de a ne expune în fața acestui virus, însă cei cu boli cronice nu pot risca să se joace cu sănătatea lor, implicit cu viața lor.

În cazul majorității afecțiunilor cronice, întâlnirea cu un număr mare de persoane poate aduce doar complicații pacientului.

Indiferent de motiv, fiecare vârstnic ar trebui să beneficieze de îngrijiri medicale la domiciliu. Astfel, ei se vor simți mai în siguranță.

Dacă aceștia nu se pot deplasa singuri către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, vor putea cere ajutorul unui reprezentant legal pentru depunerea actelor necesare.

Postați comentarii