Ce este resorbția osoasă și cum o tratăm?

Adiția de os – soluția pentru resorbția osoasă

Resorbția osoasă este strâns legată de pierderea unuia sau a mai multor dinți. Acesta reprezintă mai exact diminuarea țesutului osos din zona maxilarului sau a mandibulei. Acest fenomen poate deforma atât aspectul dentar, cât și cel al feței.

În rândurile de mai jos, descoperă care sunt cauzele resorbției osoase și cu ce ne pot fi de folos serviciile de stomatologie generală pentru prevenirea acesteia.

Cauzele resorbției osoase

Cauzele diminuării țesutului osos pot fi diverse, însă 3 dintre acestea sunt întâlnite cel mai frecvent. 

Netratarea parodontozei la timp în cabinetele de stomatologie generală poate cauza deteriorarea gingiei și a țesuturilor de susținere a dinților. În această situație, medicul stomatolog va fi nevoit să elimine țesuturile afectate pentru a evita extinderea infecției. Totodată, pierderea dinților este o consecință a parodontozei, iar în momentul în care se va dori un implant dentar, va fi nevoie de o aditie de os pentru ca dintele artificial să aibă suficientă susținere. 

Amânarea unui implant dentar este unul din factorii principali care determină resorbția osoasă. Atunci când pierdem un dinte este necesar să îl înlocuim cât mai repede posibil. Cu cât așteptăm mai mult, cu atât se va diminua țesutul osos. Astfel, atunci când ne vom programa într-un final pentru un implant dentar, asemenea cazului menționat anterior, va fi necesară și o adiție de os. 

Procesul de îmbătrânire afectează întreg organismul, inclusiv structura osoasă. O dată cu înaintarea în vârstă, osul își pierde din volum și nu mai poate susține dantura sau construcțiile protetice. Specialiștii în stomatologie recurg la procedura de adiție de os, pentru ca vârstnicii să își poată păstra zâmbetul. 

Metode de prevenire în cabinetele de stomatologie generală

Prevenirea resorbției osoase este mult mai simplă și mai puțin costisitoare decât reconstrucția efectivă a osului. Prin vizita periodică la medicul stomatolog, avem posibilitatea de a ne menține sănătatea dentară și de a evita foarte multe afecțiuni. 

Clinicile de stomatologie generală vin în ajutorul nostru prin tratamentele de profilaxie care ne ajută să depistăm și să tratăm infecțiile dentare la timp, pentru ca acestea să nu se înrăutățească și să afecteze întreaga dentiție. 

Sănătatea orală este o componentă foarte importantă pentru starea noastră de bine și pentru funcționarea optimă a organismului nostru. Este recomandat să mergem la dentist cu regularitate și să intervenim cu tratamente chiar atunci când este nevoie. 

Postați comentarii