Comutatoare de tip stea-triunghi si utilizarea acestora

Comutatoarele sunt acele echipamente folosite pentru inchiderea si deschiderea simultana sau succesiva a anumitor circuite la nivelul instalatiilor electrice sau pentru a pune in functiune diferite categorii de motoare.
De asemenea, comutatoarele mai sunt folosite pentru a efectua masuratori la nivelul tensiunii electrice in cadrul retelelor bi- si tri-fazate, dar si pentru a actiona intrerupatoare automate sau separatoare. Pe piata comutatoarelor exista diferite categorii si modele, printre care regasim si comutatoare stea-triunghi.
Domenii de utilizare a comutatoarelor de tip stea-triunghi
Un comutator stea-triunghi este utilizat atunci cand se doreste transmiterea comenzii pentru a porni si a opri motoare electrice avand rotorul in scurtcircuit. Aceste comutatoare stea-triunghi folosite in acest caz indeplinesc scopul de a reduce valoarea curentului care este absorbit de catre motor atunci cand acesta este pornit.
Comutatoarele stea-triunghi vin sa ofere o solutie in cazul in care reteaua electrica nu are capacitatea de a raspunde curentului foarte mare absorbit de catre motor atunci cand acesta este pornit direct.Acest tip de comutatoare sunt alegerea perfecta atunci cand se doreste conectarea si deconectarea circuitelor electrice a caror intensitate a curentului nominal se incadreaza intre 20A si 160A.
Aceste echipamente vin sa actioneze prin intermediului unui rotor excentric ca urmare a invartirii unui maner la 60 de grade sau la 90 de grade. Pe langa folosirea lor in pornirea motoarelor electrice, comutatoarele stea-triunghi sunt foarte eficiente pentru aparatele de sudura.
Cum se folosesc comutatoarelor de tip stea-triunghi?
Pentru folosirea unui comutator de tip stea-triunghi pentru pornirea motorului este necesar ca motorul sa porneasca in gol ori sa fie la nivel de subsarcina electrica. Intr-o astfel de situatie curentul de pornire care este transmis la nivelul motorului este redus la 1.3 din valoarea la care ar fi fost inregistrat in cazul in care conectarea se realiza direct la nivel de triunghi. Pe de alta parte, cuplul de pornire se diminueaza in aceeasi proportie cu valoarea curentului electric care este absorbit la nivelul motorului.
Pentru a manevra comutatorul stea-triunghi trebuie respectata ordinea zero – stea – triunghi. Datorita unui dispozitiv integrat in cadrul acestor comutatoare stea-triunghi, nu exista posibilitatea de a trece direct din pozitia triunghi in pozitia stea si nici din pozitia zero in pozitia triunghi.
Categorii de comutatoarea stea-triunghi
In oferta de astfel de comutatoare sunt disponibile diferite modele. Daca ai nevoie de un astfel de comutator, vei putea opta pentru modele precum Y-D 100A, Y-D 16A, Y-D 25A, Y-D 32A, Y-D 40A sau Y-D 63A. Toate aceste modele de comutatoare de tip stea-triunghi sunt comercializate de unul dintre furnizorii de top din domeniul echipamentelor pentru aplicatii industriale, si anume Uzinrom Electro Grup din Bucuresti.
Toate comutatoarelor de tip stea-triunghi comercializate de acest furnizor sunt de calitate exceptionala si sunt conforme cu cerintele de calitate ale Uniunii Europene. Garantia calitatii este data inclusiv de producatorii de astfel de comutatoare stea-triunghi, printre care putem aminti Electrocontact SA Botosani. Pentru a avea o imagine completa asupra comutatoarelor stea-triunghi si a specificatiilor tehnice a fiecarui model de astfel de comutatoare, poti accesa www.uzinrom.ro.