Coronavirus in Africa de Sud: fumatorii inca mai fumeaza tigari, chiar daca sunt interzise
Comertul ilicit cu tigari din Africa de Sud este acum in plina desfasurare, dupa ce vanzarea tutunului a fost interzisa la sfarsitul lunii martie, ca parte a masurilor stricte impuse pentru a incetini raspandirea coronavirusului, dupa cum relateaza BBC. Este vorba despre toate tipurile de tigari, incepand de la tigari normale, tigari de foi, trabucuri etc.
Exista insa persoane care fac din asta o afacere secreta si ilegala, desi guvernul a interzic clar comercializarea, vanzarea si cumpararea de tigari in aceasta tara. Un cumparator in varsta de 29 de ani gaseste vanzatori prin contacte in grupuri WhatsApp si organizeaza o intalnire ascunsa pentru procura tigarile la care nu poate renunta.
Acesta mai spune ca dupa ce ai gasit un vanzator in care poti avea incredere, un punct de intalnire sau un punct de ridicare, totul este aranjat si poti sa iti iei fara prea multe griji tigarile preferate.
In urma interviului, cumparatorul a oferit un nume fictiv, tocmai pentru ca acesta sa nu fie urmarit de politie pentru fapta penala pe care o face. Ingrijorator este faptul ca ceea ce era perfect legal acum doua luni a transformat mii de oameni in potentiali “criminali”.
Michelle, asa cum s-a numit, a mai marturisit si faptul ca nu s-a dat niciun avertisment pentru interdictie, asa ca personal nu am fost suficient de pregatit fie pentru a obtine un stoc, fie pentru a se pregati sa plece in alte zone sau alte tari.
Reglementarile din timpul pandemiei de COVID-19 din Africa de Sud sunt printre cele mai dificile din lume si includ, de asemenea, interzicerea vanzarii de alcool. Aceste masuri vor fi relaxate incepand cu 1 iunie, persoanele avand voie sa cumpere alcool pentru a bea acasa si „numai in conditii stricte in zile specificate si pentru ore limitate”, potrivit presedintelui Cyril Ramaphosa.
Cu toate acestea, el a spus ca interdictia de vanzare a tigarilor va ramane „din cauza riscurilor pentru sanatate asociate fumatului”.
Dealerii de tigari ar putea raspandi coronavirus
Guvernul a justificat interzicerea tutunului din motive de sanatate pe baza unor avize din partea expertilor medicali proprii, precum si a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Aceeasta a spus ca, desi inca se desfasoara cercetari, a existat un motiv de a crede ca fumatorii ar fi afectati mai mult decat nefumatorii daca s-ar contamina cu COVID-19.
Conform unui sondaj guvernamental din 2016, peste noua milioane de sud-africani cu varsta de 15 ani si mai mari fumeaza miliarde de tigari pe an.
„In timp ce inteleg motivele de sanatate care au fost acum prezentate, as dori ocazia sa decid pentru mine cand si cum sa ma descurc cu fumatul. Eu crede ca interdictia este excesiva „, a spus Michelle.
Peste jumatate de milion de oameni si-au adaugat numele la o petitie online care solicita guvernului sa se razgandeasca. „Nu ni s-au oferit dovezi stiintifice care sa sustina interdictia tutunului”, a scris Bev Maclean, cel care a initiat petitia. Odata cu interzicerea vanzarilor legale de produse din tutun, consumatorii apeleaza la piata ilegala si platesc preturi ridicate pentru tigarile ilicite care nu platesc impozite guvernului.
In ultimul exercitiu financiar, agentia de colectare a impozitelor din Africa de Sud a strans aproximativ 790 milioane dolari (650 milioane lire sterline) din vanzarile de tutun. Prin urmare, o interdictie de doua luni ar putea costa guvernul aproximativ 132 mil de dolar, venituri pierdute.
Exista, de asemenea, afirmatia ca interdictia este neconstitutionala. Asociatia pentru tutun independent de comert echitabil care reprezinta interesele intreprinderilor si fumatorilor, a mers in instanta si a sustinut ca decizia privind interzicerea a fost luata fara cadrul legal.
De ce guvernul s-a razgandit?
La 23 aprilie, presedintele Cyril Ramaphosa a declarat intr-o adresa nationala ca vanzarile de tutun vor fi permise, deoarece tara a inlaturat restrictiile de blocare pentru prima data. Sase zile mai tarziu, ministrul responsabil cu raspunsul la coronavirus, dr. Nkosazana Dlamini-Zuma, a anuntat ca interdictia va ramane, ceea ce a suparat o multime de fumatori.
Explicand punctul sau de vedere, presedintele Ramaphosa a spus ca „guvernul depune toate eforturile pentru a actiona intr-un mod care sa promoveze drepturile la viata si la demnitatea tuturor oamenilor din aceasta tara”.
Autoritatile considera ca fie prin reducerea fumatului, fie chiar prin renuntare, sansele de recuperare de coronavirus sunt crescute. Exista, de asemenea, beneficii generale pentru sanatate.