Cum iti poti diversifica investitiile? De ce este necesara diversificarea?
Cel mai probabil, de-a lungul vietii ati auzit ca nu este bine sa va puneti toate ouale intr-un singur cos. Iata ca diversificarea joaca un rol cheie si cand vine vorba de investitii. Daca deja ati efectuat una sau mai multe investitii, se poate spune ca detineti un portofoliu de investitii. Urmatorul pas este diversificarea portofoliului de investitii.
Ce inseamna diversificarea investitiilor?
Diversificarea portofoliului de investitii inseamna sa aveti bani investiti intr-o gama de active diferite. Asta poate insemna si diversificarea pe piete, tari, clase de active, de la numerar pana la titluri de stat si actiuni.
Exista mai multe motive solide pentru care este recomandat sa va diversificati investitiile. In general, toate pietele de investitii tind sa se desfasoare ciclic, adica se indreapta catre un punct ridicat, apoi se indreapta catre un punct scazut, dupa care isi revin si din nou se indreapta catre un punct ridicat. Nu exista nicio persoana care sa poata prezice cu exactitate cand vor fi punctele maxime si cand vor fi punctele minime.
Dar daca ati investit intr-o gama de clase de active diferite, de la numerar pana la actiuni, nici nu mai aveti nevoie de preziceri, deoarece acele clase de active nu se misca in aceeasi directie in acelasi timp, ci au evolutii diferite. Atunci cand un activ creste in valoare, alt activ poate sa scada.
Citeste si: Ce este indicele bursier S&P 500?
Diversificarea in diferite investitii va ajuta sa obtineti o rentabilitate generala destul de uniforma. Poate ca nu veti reusi sa investiti tot timpul in clasa de active cu cea mai buna performanta, dar totusi veti evita impactul potential de a avea toate fondurile intr-un activ care se confrunta cu o scadere semnificativa.
Concluzia este că diversificarea investitiilor reduce nivelul de risc. Atunci cand va investiti fondurile in mai multe tipuri de active, va protejati portofoliul de investitii de miscarile semnificative ale pietei. Totodata, va consolidati rentabilitatea de la un an la altul. Numeni nu stie viitorul, insa va puteti pune la adapost diversificand investiile, in loc sa va bazati pe un singur tip de activ.
Cum va puteti diversifica investiile?
Pentru multi investitori, mai ales pentru cei care dispun de fonduri limitate, ideea de a-si diversifica investiile poate fi destul de complicata si provocatoare. Amestecul de investii potrivit nevoilor personale va depinde intotdeauna de obiectivele personale, de stadiul de viata in care va aflati, de fondurile de care dispuneti, dar si cat de confortabil va simtiti cu privire la riscurile implicate.
S-ar putea, de exemplu, sa cautati investitii care sa va maximizeze veniturile si sa va protejeze capitalul. Alternativ, venitul obisnuit poate fi mai putin important decat cresterea capitalului. Cu alte cuvinte, nu exista o regula generală si nici „cea mai buna modalitate” de a va diversifica investitiile.
Cand vine vorba de investitii, nu exista reguli si nimic nu este batut in cuie. Trebuie doar sa tineti cont de fondurile de care dispuneti, de nivelul de risc pe care il puteti tolera, de obiectivele personale si de strategiile de investitii.