Cum poate eficientiza un soft pontaj procesele HR?
Cum poate un soft pontaj să eficientizeze activitățile specialiștilor HR? Aceasta este întrebarea la care îți vom răspunde în următoarele paragrafe. Printre altele, îți vom detalia și de ce ai nevoie de un soft resurse umane și un soft pontaj, care sunt avantajele acestor soluții și căror companii se adresează.
De ce este nevoie să modernizăm pontajul în Excel?
Secolul XXI a adus cu el multe schimbări asupra modului în care muncim. Program de muncă flexibil, program part-time, ture de noapte, de weekend, munca din locații diferite, munca remote.
Odată cu schimbările din piață, ar trebui să ne îndreptăm atenția și spre instrumentele suport care ne pot ajuta să ne adaptăm mai repede la aceste schimbări. Astfel de instrumentele ar fi un soft resurse umane și un soft pontaj.
Crearea pontajului în Excel, ajunge să consume timp și multe resurse angajaților. Iar odată cu acestea pot apărea și diverse greșeli de calcul, care să ducă la erori mai grave în salariile angajaților. Pentru că e într-adevăr o greutate să duci la bun sfârșit un proces complex, fără ajutorul unui soft pontaj, parte dintr-un soft resurse umane.
Care sunt avantajele unui soft pontaj?
Un soft pontaj, parte integrată a unui soft resurse umane îți oferă multe avantaje comparativ cu alte instrumente de lucru folosite pentru această activitate. Printre ele amintim:
Diminuarea timpului de lucru – cu un soft pontaj, timpul dedicat acestui proces este mult mai scurt. În cadrul unui soft resurse umane, partea de pontaj se poate configura în funcție de nevoile companiei.
Lucrezi într-o hală de producție? Poți amplasa pontatoare electronice cu cartelă. Angajații tăi au un program standard de muncă? Poți configura programul de muncă și poți interveni doar asupra excepțiilor care apar într-o lună (ore suplimentare, zile de concediu etc.). Compania ta are un program de muncă hibrid? Fiecare angajat se poate ponta într-o pagină dedicată. Astfel, toate datele sunt generate mai simplu și mai rapid, fără a fi nevoie de calcule și formule din Excel.
Se poate integra cu alte soluții digitale – un soft pontaj dintr-un soft resurse umane complex poate fi integrat cu alte soluții care să-ți ușureze sarcinile. Spre exemplu, un soft pontaj poate fi integrat cu o soluție de salarizare. Astfel, toate datele generate de soft-ul de resurse umane, pot fi importate în soluția de salarizare. În această manieră, procesul de calcul de salarii se poate desfășura și el mai ușor și mai rapid.
Elimini erorile pentru orele lucrate – atunci când centralizezi orele angajaților într-un fișier, pot apărea erori de urmărire a timpului lucrat de fiecare angajat. Astfel, aceste erori se pot perpetua și în procesul de salarizare, ceea ce duce la greșeli în salariile angajaților. Cu un soft pontaj, inexactitățile sunt minimizate, iar în cazul unor erori un soft resurse umane îți va trimite anumite avertizări. Prin urmare, probabilitatea de a apărea greșeli de calcul este minimă.
Ce companii își pot eficientiza procesele de HR cu soluții digitale?
Când vine vorba despre ce companiile care ar trebui să implementeze un soft pontaj sau un soft resurse umane, răspunsul ar fi…depinde. Bineînțeles, pentru companiile cu un număr mare de angajați, cu diverse contracte de muncă, munca în ture sau alte nevoi, un soft pontaj devine un instrument indispensabil. Totuși, orice companie ce dorește să-și eficientizeze timpul de muncă și să minimizeze erorile de pontaj, poate apela la un soft resurse umane care are integrat un modul de pontaj.
Investește în transformarea digitală
Dacă îți dorești să beneficiezi de avantajele pe care un soft pontaj ți le oferă, află mai multe de la specialiștii UCMS by AROBS. Îi poți contacta la telefon: 0738 822 537 sau prin e-mail: sales@ucms.ro, iar ei te pot ajuta cu mai multe informații pentru a alege un soft pe nevoile tale.