Cum puteți să izolați mansarda în mod eficient?
Izolația face parte din întregul sistem de acoperiș și are rolul de a preveni atât pătrunderea frigului în sezonul rece, cât și pătrunderea căldurii în verile caniculare. În general, izolația este evaluată în funcție de factorii R, aceștia fiind o unitate de măsură a rezistenței la fluxul de căldură.
Deoarece căldura este o energie în continuă mișcare, aceasta tinde să se deplaseze spre zonele mai reci. Prin urmare, în timpul iernii, căldura are tendința de a ieși afară din casă, iar în timpul verii, de a intra în casă.
Ce materiale sunt necesare pentru izolarea mansardei?
În mod ideal, temperatura într-o mansardă care este bine ventilată ar trebui să fie doar cu câteva grade diferite de temperatura exterioară. Iată de ce, pentru a oferi locuinței protecția necesară împotriva factorilor climatici exteriori, mansarda necesită o izolație corespunzătoare, în special între grinzile de tavan. Dacă folosiți role de material izolator prevăzut cu barieră împotriva vaporilor de apă, așezați partea cu barieră pe tavan, pentru a rezista la deplasarea vaporilor de apă. Dacă utilizați doar vata bazaltica, cel mai indicat este să amplasați mai întâi o barieră împotriva vaporilor de apă peste grinzile de tavan înainte de montarea gips-cartonului.
Cum ne asigurăm că o mansardă este bine izolată?
O mansardă ar trebui să aibă un strat de izolație fără goluri pentru a reuși să ofere întregii locuințe protecție eficientă împotriva pierderii sau acumulării de căldură. De asemenea, ar trebui să fie prevăzută cu un material ignifug sub izolație și lângă tavan pentru a opri umezeala să se acumuleze în pod.
Tot pentru a preveni acumularea de umezeală, dar și pentru a preveni scurgerile de apă în pod, este indicat ca anual să verificați în ce stare se află coșul de fum. Un sistem de cos de fum se verifică cel mai bine la finalul verii, atunci când temperaturile vă permit să vă urcați pe acoperiș și să examinați starea acestuia, precum și toată zona care îl înconjoară – inclusiv porțiunile de acoperiș din imediata sa apropiere. Sistemul de coș de fum trebuie să fie curățat și sigilat corespunzător pentru a fi prevenite astfel scurgerile de apă care pot afecta întreaga locuință.
De asemenea, asigurați-vă că izolația dintre grinzile tavanului nu blochează orificiile de aerisire. Între acoperiș, izolație și perete ar trebui să existe foarte puțin spațiu pentru a se permite astfel circulația liberă a aerului. Ceea ce mai puteți face este să plasați șipci de izolație între căpriori și pereți, dar acest lucru va avea un impact considerabil mai mic asupra protejării locuinței decât amplasarea de material izolator între grinzile de tavan.