Cum să alegi un specialist imobiliar potrivit?
Chiar dacă vânzarea sau achiziţia unui imobil nu este un proces atât de complex cum ar fi, bunăoară, proiectarea de la zero a unei locuințe în softuri cum ar fi AutoCAD și, apoi, construirea lui propriu-zisă, oricum, acest lucru poate fi extrem de epuizant, și va necesita timp, abilităţi de negociere şi persuasiune, cunoştinţe juridice, dar mai ales răbdare şi atenţie la detalii. Există două soluţii pentru a realiza cu succes procesul de vânzare-cumpărare a unui imobil. Fie apelezi la un agent imobiliar care în schimbul unui comision va face toată munca în locul tău, fie te înarmezi cu răbdare, te documentezi în prealabil şi te apuci singur de treabă. Dacă te-ai decis asupra primei opţiuni este bine să apelezi la un specialist experimentat. Din multitudinea de anunţuri de pe piaţa imobiliară doar un profesionist în domeniu îţi poate alege cea mai potrivită ofertă. Nu este cazul să laşi acest proces important pe seama unui amator, chiar dacă îţi cere un comision mai mic.
Pentru a alege o persoană profesionstă poţi recurge fie la ajutorul prietenilor/colegilor care au trecut prin situaţii similare şi-ţi pot da datele de contact ale specialiştilor cu care au lucrat, fie poţi apela la recenziile de pe internet. Un agent imobiliar profesionist nu rămâne niciodată în umbră şi, cu siguranţă, este remarcat de clienţi.
Trebuie să ştii din start că agentul imobiliar este mai mult decât persoana care se plimbă cu tine de la un imobil la altul, în căutarea celei mai potrivite oferte, sau persoana care îţi aduce în vizită potenţiali clienţi. Agentul imobiliar este responsabil de promovare, de negocierea preţului şi de stabilirea tuturor detaliilor de ordin juridic. Agentul imobiliar te va scuti de povara perfectării actelor. Cu toţii avem oroare de birocrație şi de complicaţiile aferente, care par interminabile. Agentul imobiliar, ca intermediar în realizarea tranzacțiilor, îţi asigură promptitudine şi o derulare eficientă și rapidă a demersului dorit.
În plus, agentul imobiliar te va ajuta restrângi lista căutărilor şi să vizitezi doar imobilele din zona care te interesează, în limitele bugetului de care dispui. De asemenea, un agent imobiliar experimentat cunoaşte toate noile apariţii de pe piaţa imobiliară, înainte ca acestea să fie plasate pe site-urile cu anunţuri.
Dacă te-ai decis totuşi să te ocupi singur de tranzacţionare, este indicat să apelezi în prealabil la un avocat imobiliare. Acesta îţi va explica punct cu punct etapele pe care trebuie să le parcurgi ca procesul să aibă loc în strictă conformitate cu legea. Un avocat specializat în dreptul imobiliar verifică actele, trece în contract toate obligaţiile cumpărătorului şi vânzătorului, bunurile care intră în proprietatea cumpărătorului şi stabileşte penalităţi în caz de nerespectare a prevederilor contractuale.
Tot avocat imobiliare te va ajuta la redactarea contractului de vânzare-cumpărare, va verifica existenţa unor litigii, cereri, revendicări având ca obiect imobilul ce va face obiectul tranzacţiei imobiliare. Îţi va oferi asistenţă juridică în cazul în care eşti nevoit să faci un credit pentru a procura imobilul dorit. În plus, avocat imobiliare îţi va verifica toate actele şi te poate reprezenta la semnarea contractului.
Chiar şi în cazul în care apelezi la o agenţie imobiliară pentru a-ţi vinde imobilul sau pentru a procura altul, oricum este indicat să te consulţi cu un avocat imobiliare. Acesta îţi va oferi asistenţa juridică necesară cu privire la contractul de comision al agenţiei.