Aspecte la care trebuie să fie atent cumpărătorul de transpalete manuale

Util SPC, una dintre companiile din top 6 furnizori de echipamente pentru intralogistică de pe piața internă, a lansat recent magazinul online Util123.ro de pe care se pot comanda direct transpalete manuale & electrice, anvelope de stivuitor și baterii de tracțiune.

Cu acest prilej, compania a elaborat și un scurt ghid al cumpărătorului de transpalete în funcție de profilul economic al acestuia (cumpărător mic, mediu și instituțional).

Acest ghid este cu atât mai necesar cu cât transpaleta manuală este cel mai simplu utilaj folosit în intralogistică. Alături de lize și cărucioare transpaletele sunt singurele echipamente propulsate manual, doar prin forța operatorului. Ele au deja o istorie de peste 100 de ani, primele transpalete manuale fiind atestate la sfârșitul primului război mondial, în 1918. Apariția acestui echipament cheie în intralogistică se datorează chiar războiului: din cauză că bărbații erau mobilizați pe front, s-a ivit necesitatea inventării unui echipament care să ajute femeile – rămase să muncească în fabrici – să ridice și să transporte greutăți care erau peste puterile lor.

1918: transpalet manual la lucru
1918: întrucât mulți bărbați erau mobilizați pe front, fabricile ajung să angajeze femei pentru munci foarte grele

Transpaleta este folosită în general strict pentru mutarea paleților de marfă dintr-o parte în alta. Și iată-ne acum, la peste 100 de ani de la inventarea acestui utilaj minunat și genial de simplu, puși în fața dificultății de a alege dintre mai multe oferte de transpalete! Pe piață găsim aproape orice, de la transpalete care costă 500 de lei până la unele care costă 5000 de lei. În anumite cazuri este ușor să facem diferența: este clar că o transpaletă cu furci scurte nu poate costa cât o transpaletă cu cântar, măcar dacă avem în vedere faptul că la cea din urmă s-au folosit mai multe metale și mai multe piese. Totuși, atunci când avem de ales între mai multe transpalete manuale asemănătoare ca preț și caracteristici, trebuie să ținem cont de câteva aspecte. Iată care sunt acestea:

1. Cumpărătorul ocazional de transpalete manuale: primează interesul pentru datele tehnice

transpalete manuale la lucruProfil tip al acestui tip de cumpărător: mici depozite de marfă, magazii cu mărfuri stocate la nivelul solului sau cel mult pe rafturi așezate la 1 metru. Spații de depozitare amenajate deseori în locații non-standard, cu suprafața denivelată. În general un singur scenariu de transport al paleților (de tip încărcare – descărcare).

Cumpărătorul ocazional (mic) de transpalet manual trebuie să aibă în vedere mai ales următoarele lucruri:

capacitatea transpaletei să fie conformă cu greutatea pe care dorește să o manevreze;
– tipul de paleți manevrați, dar și coridorul de lucru, condiționează lungimea furcilor: pentru europaleți avem în general furcile standard de 1150 mm, dar pentru alte tipuri de paleți avem și furci de 800 mm, 1500 mm, 2000 mm;
transpaletul să fie fiabil, de calitate;
– să o poată manevra cu ușurință;
– foarte important: roțile să fie potrivite pentru suprafață pe care urmează să ruleze.

2. Cerințele cumpărătorului mediu de transpalet manual: atenția acordată furnizorului

Profil tip: depozite cu suprafață de cel puțin 150-200 mp dar nu mai mult de 1000 mp, mărfuri stocate pe mai multe niveluri, necesitând deseori transfer între mai multe poziții. Paleții pot fi supuși mai multor scenarii de transport, inclusiv în interiorul depozitului, precum și manipulării cu mai multe utilaje. De obicei locațiile folosite pentru depozitare sunt standardizate, suprafețele sunt plane. Transpaleta poate fi folosită intens, aproape non-stop.

Pe lângă cele menționate la punctul anterior, cumpărătorul mediu trebuie să aibă în vedere:

credibilitatea furnizorului:  acesta trebuie să îi poată asigura la nevoie service și piese de schimb într-un timp cât mai scurt;
– în plus, furnizorul trebuie să poată acorda garanție, și să fie de încredere că o poate acoperi.

Deși în operațiunile intralogistice un transpalet manual reprezintă un echipament relativ puțin complex, importanța sa nu trebuie diminuată. Trebuie să alegem cu grijă atât furnizorul, cât și produsele comandate.

3. Cumpărătorul instituțional: cum ne raportăm la volumul achiziției?

Profil-tip: marii retaileri, marii operatori logistici etc. Depozitele sunt de obicei mari (peste 1000 mp), suprafețele sunt plane, un transpalet lucrează de cele mai multe ori zi-lumină și parcurge zilnic mai mult de 2 km gol sau încărcat cu paleți.

Pe lângă cele menționate mai sus cumpărătorul instituțional trebuie să aibă în vedere și:

– furnizorul să fie suficient de puternic încât să poată acoperi cererea pentru comenzi mari în așa fel încât el, clientul, să aibă certitudinea că va folosi același tip de echipamente indiferent de punctul său de lucru;
– firește, să poată primi discount pentru comenzile de volum.

Acestea sunt, în specialiștilor Util SPC, principalele criterii de care trebuie să țină cont cumpărătorul de transpalete manuale. Toți cei interesați pot comanda de pe magazinul online Util123.ro o gamă largă de transpalete manuale adaptate pentru diverse utilizări și scenarii de intralogistică. Compania, nr. 6 în topul furnizorilor de echipamente de intralogistică din România după cifra de afaceri din 2019 (51 milioane RON) și nr. 1 după profitul net (4,7 milioane RON) menține permanent în stoc peste 300 de transpaleți, putând satisface rapid atât cerințele clienților ocazionali, cât și cerințele venite din partea clienților mari.

Postați comentarii