Hernie de disc lombară, una dintre cauzele durerilor de spate
Durerile localizate în zona lombară pot fi cauzate de o serie de contexte medicale specifice coloanei vertebrale. În funcţie de degradările sau traumatismele pe care le suportă coloana, durerile şi disconfortul resimţite pot varia ca intensitate şi durată, radiind şi în zona picioarelor şi feselor.
Discurile herniate din zona lombară
O hernie de disc lombara este caracterizată prin ruperea unui disc intervertebral lombar. Aceste discuri lombare au rolul de a amortiza în timpul mersului şi alergării. Ţesutul exterior este elastic, protejând în interior un nucleu pulpos moale şi gelatinos. Ruperea acestuia presupune eliberarea materialului gelatinos din interior, situație în care apare inflamaţia nervilor spinali, manifestată prin dureri în zona lombară.
Afecţiuni specifice canalului lombar
O altă cauză care generează durere şi disconfort în zona lombară, este stenoza de canal lombar. Stenoza lombară reprezintă procesul prin care nervii spinali sunt supuşi unei îngustări la nivelul coloanei lombare, apărând astfel durerile la nivelul picioarelor, feselor şi spatelui.
Simptomele fluctuează, putând avea o intensitate mare sau mai mică. Există situaţii în care stenoza lombară este asimptomatică, precum şi cazurile extrem de grave care pot genera disfuncţionalităţi severe.
Cauzele degradării calităţii şi funcţiilor discurilor intervertebrale
Afecţiunile manifestate la nivelul coloanei vertebrale sunt cauzate, în mare parte, de procesul de îmbătrânire a organismului. Acestea apar preponderent după vârsta de 50 de ani, însă nu sunt puţine contextele în care persoanele tinere se confruntă cu dureri în zona lombară. Deshidratarea survenită odată cu înaintarea în vârstă conduce la deteriorarea calităţii discurilor intervertebrale, un context favorabil apariţiei herniei de disc şi a stenozei lombare.
O altă cauză frecventă în manifestarea afecţiunilor spinale este reprezentată de obezitate şi sedentarism, discurile pierzându-şi funcţiile şi devenind rigide. Accidentările şi traumatismele afectează, totodată, calitatea acestora. Fumatul, postura necorespunzătoare a corpului sau o activitate fizică solicitantă şi de lungă durată sunt alte cauze ce duc degradarea discurilor intervertebrale.
Diagnosticare şi tratament
Medicul neurochirurg va putea stabili diagnosticul corect pe baza examinării clinice, a istoricului medical al pacientului şi efectuând investigaţiile necesare prin imagistică medicală, RMN, CT sau testarea EMG. Într-o primă etapă, se prescrie tratament medicamentos şi se recomandă fizioterapia. Pentru cazurile severe, medicul specialist poate recomanda injecţii cu ajutorul cărora medicamentul este plasat direct pe zona afectată.
Există şi situaţii în care intervenţiile chirurgicale reprezintă singura şi cea mai bună soluţie. Odată ce manifestaţi durere la nivel lombar şi începeţi să vă confruntaţi cu rigiditate şi lipsa flexibilităţii, este obligatoriu să efectuați un control de specialitate, pentru a depista din timp cauza şi pentru a primi cea mai bună schemă de tratament.