Izolația cu vată bazaltică
Despre izolația cu vată bazaltică
După cum bine știm, importanța izolației unei clădiri nu poate fi subestimată. Aceasta are un rol cheie în asigurarea confortului și scăderea costurilor energetice. Iarna ne protejează de frig, vara de căldură, așa că alegerea materialului potrivit trebuie făcută cu mare atenție.
Zeci de ani, vata de sticlă s-a clasat în topul celor mai alese materiale izolante. Deși aceasta rămâne în continuare printre cele mai populare opțiuni, în ultimul timp mulți constructori au început să se reorienteze către vata bazaltica, datorită proprietăților pe care le deține. În cele ce urmează, află de unde provine vata bazaltică și care sunt proprietățile acesteia.
Ce este izolația cu vată bazaltică?
Vata bazaltică are la bază o rocă vulcanică compusă din minerale bogate în fier și magneziu, numită bazalt. Această rocă este topită la temperaturi de aproximativ 3000 de grade, urmând ca apoi să fie supusă mai multor procese tehnologice care vor avea ca rezultat unul dintre cele mai bune materiale izolante.
Particularitățile vatei bazaltice
Compoziția unică a acestui material îl încadrează în categoria izolațiilor cu cea mai mare performanță și eficiență. Iată, mai jos, o parte dintre particularitățile foarte apreciate ale vatei bazaltice:
- Material natural și sustenabil pentru mediul înconjurător;
- De regulă, conține până la 75% material reciclat;
- Reține foarte bine căldura;
- Produs incombustibil, având Clasa A1 ca și reacție la foc;
- Hidrofobă – apa nu pătrunde în interiorul plăcilor;
- Izolare fonică excelentă;
- Performanță pe termen lung – nu se degradează în timp.
Unde putem folosi vata bazaltică?
Vata bazaltică poate fi instalată oriunde este nevoie de un material izolant: pentru pereți, podele, tavane, mansarde ș.a.m.d. Totodată, datorită rezistenței acesteia la foc, este chiar recomandată a se folosi între etajele unei case pentru a împiedica extinderea unui eventual incendiu.
De asemenea, tot datorită calităților sale ignifuge, acest material este folosit deseori pentru izolarea unui coș de fum sau în cadrul fabricației unui sistem de coș de fum.
Prețul este singurul aspect care influențează o parte dintre persoane să nu aleagă vata bazaltică ca metodă de izolare. Comparativ cu alte materiale izolante, aceasta poate avea un cost puțin mai ridicat, într-adevăr, însă costurile reduse pe termen lung datorate eficienței vatei bazaltice, o face să fie o investiție profitabilă.
Așadar, pentru izolarea oricărei zone a casei sau a unui coș de fum, nu ezita să alegi vata bazaltică pentru calitatea și eficiența acesteia.