O scurtă istorie a acționărilor pneumatice

Acționările pneumatice – ce sunt și care este evoluția lor?

Pneumatica joacă un rol esențial în viețile noastre, deși rareori conștientizăm cât de prezente sunt aceste tipuri de mecanisme în jurul nostru. Sistemele pneumatice au o istorie atât de bogată și interesantă, încât merită să o descoperim, chiar și doar în esență. 

În rândurile care urmează, află ce anume reprezintă aceste actionari pneumatice și, pe scurt, care a fost evoluția acestora de la apariție și până în zilele noastre. 

Ce sunt acționările pneumatice?

Aceste acționări pneumatice reprezintă știința utilizării aerului comprimat pentru a transmite energie și forță. Un exemplu de bază prin care putem înțelege mai exact cum anume funcționează pneumatica este umflarea cu aer a unui balon și lăsarea acestuia să zboare în jurul camerei. 

Sistemele pneumatice sunt utilizate cu succes ca și componente din spatele unor echipamente precum: mașinile de găurit, palanul cu lanturi, transportoare cu benzi sau lanțuri și chiar motoare cu reacție. 

Când au apărut primele acționări pneumatice?

Deși termenul de „pneumatică” poate suna, pentru multă lume, extrem de modern și de complex, acționările pneumatice au fost folosite de oameni de mii de ani. Mai exact, acestea datează încă din anul 429 î.e.n, când vânătorii primitivi au creat pentru prima dată o pușcă de aer pentru a-și vâna prada.

În jurul anilor 10-70 e.n. un matematician grec, cunoscut pur și simplu drept Eroul Alexandriei, a creat primele unelte pneumatice. În ciuda designului lor rudimentar, aceste instrumente ale secolului I au pus bazele sistemelor pneumatice de astăzi. 

Un mileniu și jumătate mai târziu, în anul 1600, fizicianul german, cunoscut sub numele Otto von Guericke, a inventat prima pompă de vid care folosea aer sub presiune. 

Anii 1800 – Era revoluțiilor 

Anii 1800 sunt cunoscuți ca și epoca în care pneumatica a evoluat în propria sa industrie, afacerile și inventatorii recunoscându-i marele potențial. Inovațiile au început odată cu introducerea tuburilor pneumatice în Anglia victoriană, pentru a transporta telegramele de la o stație la alta. 

Anul 1890 a venit cu dezvoltarea ciocanului pneumatic de către Charles Brady King. Acest element a devenit vital pentru fixarea structurilor de oțel în traversele de cale ferată și șantierele navale. 

Pneumatica din zilele noastre

Sistemele pneumatice moderne oferă o alimentare precisă și rapidă pentru o serie de aplicații, inclusiv pentru mișcarea sarcinilor grele. Astăzi sunt utilizate cu succes în industrii precum cea alimentară, farmaceutică, de prelucrare a lemnului, automotive și nu numai. 

Chiar și în zilele noastre, acționările pneumatice sunt într-o continuă evoluție, ceea ce înseamnă că în viitor ne putem aștepta la noi inovații în materie de pneumatică. 

Postați comentarii