Principalele tipuri de deficiente care pot fi identificate la ITP

Pentru soferii cu mare vechime intretinerea autoturismului si respectarea obligatiilor legale se numara printre lucrurile foarte cunoscute. Daca in schimb este un sofer care doar ce a inceput sa conduca autoturismul, atunci este important sa stie mai multe aspecte pentru a evita problemele cu autovehiculul si pentru a evita amenzile sau probleme cu legea.

Printre obligatiile fiecarui sofer se regaseste si aceea de a efectua Inspectia Tehnica Periodica (ITP) la anumite intervale de timp. ITP-ul are rolul de a preveni circulatia pe drumurile publice a autovehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic si care pot pune in pericol participantii la trafic si pietonii sau pasagerii din autovehiculul respectiv. O astfel de verificare tehnica poate fi realizata intr-o statie ITP sector 5 autorizata de catre Registrul Auto Roman.

Deficiente care pot fi identificate la ITP

Daca te intrebi care sunt aspectele si elementele care te pot impiedica sa treci de verificarea tehnica elementara pentru autoturismul pe care il conduci, este important sa stii ca acestea tin atat de aspectele vizuale, cat si de defecte in legatura cu piesele autoturismului. Exista trei categorii de deficiente care pot fi remarcate la o eventuala inspectie tehnica.

Prima categoria o reprezinta deficientele minore, acestea fiind acele deficiente fara un efect semnificativ din perspectiva sigurantei autovehicului sau asupra mediului inconjurator. Printre deficientele minore pot fi amintite aspecte precum uzura placutelor de inmatriculare, oglinzi deteriorate, uzura pedalei de frana, fisuri in geamurile autoturismului sau lipsa capacului de la rezervorul pentru lichidul de frana.

A doua categorie de deficiente este cea a deficientelor majore. Acestea prezinta riscuri din perspectiva sigurantei autovehiculului si poate avea un impact semnificativ atat asupra mediului inconjurator, cat si asupra celorlalti participanti la trafic. Printre deficientele majore putem enumera lipsa numarului de inmatriculare, deficiente in functionarea franei pe una sau pe mai multe roti, absenta luminilor de franare, interventii necorespunzatoare asupra caroseriei sau lipsa unor suruburi de la transmisia autoturismului.

A treia categorie de deficiente care pot fi identificate intr-o statie ITP sector 5 sunt cele periculoase. Vorbim despre deficiente care inseamna un risc direct si imediat din perspectiva sigurantei in trafic, dar si asupra mediului inconjurator. Practic vorbim despre deficiente mult mai grave decat cele anterior enumerate la categoriile minore, respectiv majore de deficiente.

Cand este trecuta inspectia tehnica periodica?

Fara inspectia tehnica periodica trecuta cu biro, soferii nu pot circula pe drumurile publice din Romania. Mai mult, vor avea timp de 30 de zile termen pentru a remedia problemele identificate in cadrul primei inspectii tehnice si pentru a se prezenta la o viitoare inspectie care sa permita trecerea acestei verificari a autovehicului.

Inspectia tehnica periodica este trecuta in cazul in care la aceasta verificare sunt identificate doar deficiente minore sau absenta oricaror deficiente. Daca sunt identificate deficiente majore sau cele periculoase, inspectia nu este trecuta si soferul va trebui sa remedieze problemele identificate. Tocmai din acest motiv, atunci cand urmeaza sa mergi intr-o statie ITP sector 5 pentru verificarea tehnica, asigura-te ca totul functioneaza in parametrii optimi.

Postați comentarii