Programele software de tip BIM si utilizarea acestora in arhitectura, constructii sau infrastructura

In contextul in care utilizarea aplicatiilor software a devenit ceva obisnuit in cele mai multe dintre ramurile de activitate, prezenta acestor aplicatii software in proiectele din domenii de activitate precum arhitectura, constructii si infrastructura nu reprezinta deloc o surpriza. Prin folosirea acestor aplicatii software eficienta si randamentul sunt mult imbunatatite in mai multe etape ale implementarii proiectelor din respectivele domenii de activitate.

Astfel putem vorbi despre un randament imbunatit pentru fazele de elaborare, de planificare si de proiectare. Pe piata produselor software destinate domeniilor de activitate enumerate anterior regasim diferite programe asistate de computer.

In randul programelor respective se regasesc si cele de tipul Building Information Modeling (BIM). Rolul programelor de tip BIM este de a facilita colaborarea intre participantii la implementarea unui proiect in constructii, arhitectura sau infrastructura.

Utilitatea aplicatiilor BIM in cadrul proiectelor

Aplicatiile software de tipul Building Information Modeling garanteaza accesul la un volum foarte mare de date si informatii. Respectivele date si informatii sunt de o foarte mare precizie si exactitate, fiind de asemenea foarte utile in faza de proiectare.

Datele acestea sunt folosite in luarea deciziilor privind intocmirea documentatiei pentru fiecare proiect in parte. Cu ajutorul datelor deciziile sunt mult mai exacte si mai rapide, iar documentatia intocmita este completa.

Cu alte cuvinte, folosirea aplicatiilor de tip BIM permite obtinerea de performante imbunatatite si a unui randament superior atunci cand vorbim despre intocmirea fiecarui proiect din domenii precum arhitectura si constructiile.

In aceeasi masura aceste aplicatii software isi aduc contributia in ceea ce priveste diminuarea erorilor sau eliminarea completa a acestora. Implicit aplicatiile BIM sunt utile pentru a aduce o coordonare superioara in cadrul fiecarui proiect.

Aplicatiile de tip BIM au un rol foarte important si prin faptul ca permit interoperabilitatea cu alte aplicatii software. Foarte important de mentionat este functionalitatea de a garanta accesul la toate informatiile proiectului pentru toti cei implicati in proiectul respectiv.

De aici deriva avantajul unei eficientizari majore a procesului de lucru prin faptul ca ajustarile sunt disponibile chiar si in faza de documentare a proiectului.

Intreaga paleta de functionalitati si de avantaje oferite de programele de tip Building Information Modeling se bazeaza pe un fisier unic de tip 3D. Respectivul model tridimensional aferent cladirilor aflate in etapa de proiectare sau de constructie este reprezentata la scara reala.

In consecinta pot fi analizati diferiti parametri si indicatori specifici. Toate obiectele reprezentate in cadrul modelului sunt insotite de atribute, acolo unde acestea au fost adaugate de utilizatori.

Licentiere pentru aplicatie BIM de la Autodesk

In randul aplicatiilor de tip BIM se regaseste inclusiv versiunea propusa de Autodesk, liderul de piata in privinta produselor software pentru constructii si arhitectura. Aceasta versiune este BIM Collaborate Pro si propune utilizatorilor o multime de seturi de unelte si functii pentru cresterea randamentului proiectelor inca din faza de proiectare.

Pentru a beneficia de functionalitatile aplicatiei BIM Collaborate Pro vei avea nevoie de achizitionarea unei licente. Astfel de licente pentru aplicatii de tip BIM si CAD de la Autodesk sunt disponibile pe www.cadexpert.eu.

Postați comentarii