Ridicarea din cenusa a firmei Opel

Compania Opel este una dintre cele mai mari brand-uri de productie auto din Europa. Istoria firmei Opel este destul de vasta. Ea a fost creata in anul 1862, de catre Adam Opel. Primele produse fabricate in aceasta mica intreprindere de familie au fost: masinile de cusut.

A devenit intre timp lider de piata in Germania pentru acest tip de produs si… A extins activitatea brand-ului, producand si biciclete. Era o orientare destul de buna, tinand cont de faptul ca, acestea devenise din ce in ce mai cautate. Dupa cum putem vedea istoria companiei Opel, nu incepe cu un succes instantaneu. Totul debuteaza cu mai bine de un secol in urma.

Esecul si renasterea companiei Opel

In anul 1895, Adam Opel a murit, lasand mostenire compania celor doi fii ai sai. Anul 1898 a fost cel care a orientat compania Opel catre productia auto, aflata la inceput. Acestia au realizat un parteneriat cu Frederich Lutzmann.

ridicarea din cenusa pentru compania opel

Primele lor modele din acest parteneriat au fost esecuri totale. Succesul companiei Opel, pe filiera auto a inceput sa vina in anul 1901. Atunci cei doi fii au realizat un parteneriat cu Darracq France si… Au produs primul model de succes numit Opel Darracq.

Achizitionarea companiei Opel de catre General Motors

Impreuna cu parteneriatul francez, firma Opel a produs modele precum: Doctorwagen si Broscuta. Toate acestea au avut un succes imens in Europa.

Observand succesul vanzarilor de autovehicule, compania General Motors a achizitionat 80% din actiunile firmei Opel. Achizitia a fost realizata in anul 1929, iar valoarea actiunilor a fost estimata la 33,3 milioane de euro.

Dupa achizitia de catre General Motors, a fost deschisa o alta fabrica in Brandenburg, urmand ca succesul firmei sa creasca treptat. In anul 1935 a fost produs pentru prima data camionul Blitz. El a devenit unul dintre cele mai vandute camioane din acea perioada.

Tot in anul 1935, a fost produs si modelul Opel P4, firma ajumgand pe primul loc in vanzarea auto din Germania. Anual se vindeau 100000 de modele. Dupa cum vedem, compania Opel a ajuns la succes doar dupa foarte multe decenii.

Din pacate, acest succes nu a durat foarte mult timp, pentru ca… In anul 1939, a inceput al doi-lea razboi mondial.

Etapa neagra din istoria companiei Opel

Imediat dupa inceperea celui de-al doi-lea razboi mondial, compania Opel a avut un declin senzational de mare. Chiar daca ati spune probabil: Este tostusi al doi-lea razboi mondial, deci este normal ca economia sa functioneze prost.

Ei bine, din pacate in anul 1940, din cauza Ordinului de Guvern Nazist,… Toata productia Opel a fost sistata. I s-a oferit sansa companiei de a produce arme si munitii, dar… A fost refuzata in totalitate de directorii brand-ului.

Opel incepe sa produca masini militare pentru armata

Din pacate oricine are o limita si in final un pret. Astfel, in anul 1942 a decis sa realizeze autovehicule pentru armata. Era o situatia dezastruoasa pentru firma Opel. Aceasta era aproape de pragul falimentului. O foarte mare parte din forta de munca a companiei, devenisera soldati si… O alta parte semnificativa ramasesera fara loc de munca.

De la modelul Blitz, mentionat de noi mai devreme, compania Opel a trecut la productia de tancuri si avioane.

Daca aveti impresia totusi ca acesta este un declin major pentru firma,… Imaginati-va ca dupa al doi-lea razboi mondial a urmat partea mai grea.

Perioada de dupa al doi-lea razboi mondial pentru compania Opel

Imediat dupa finalizarea celui de-al doi-lea razboi mondial, Germania a fost divizata. Filialele din Brandenburg si Russelheim au fost inchise definitiv. Toate piesele din fabrica situata in Brandenburg au fost mutate in Uniunea Sovietica.

Uzina din Brandenburg era una dintre cele mai importante pentru compania Opel. De asemeni, cea din Russelheim a fost construita in anul 1899, fiind prima fabrica Opel.

Din cate vedem, totul pare sa devina din ce in ce mai negru pentru brand-ul Opel. Cu toate acestea, totul avea sa revina la normal…

Renasterea companiei Opel si modelele produse dupa razboi

Opel Blitz: Modelul care a scos compania Opel din cenusa

Cum am mentionat si in radurile de mai sus, camionul Blitz era una dintre cele mai importante piese pentru brand. In anul 1952, acesta a primit o noua imagine. El avea sa semene de aceasta data mai mult cu pick-up truck-urile Chevrolet.

Vom face acum o mica paranteza. Acest articol este oferti de catre compania dumneavoastra de rent a car din Bucuresti si Otopeni: Rent-4U. Va multumim si revenim la subiect!

In anul 1955, Opel avea sa devina lider de piata pentru pick-up truck-urile usoare. El era un concurent destul de important pentru firma Mercedes. Modelul Blitz avea sa primeasca pana in anul 1970 foarte multe forme,… Evoluand de la an la an. Acest model a inceput sa fie folosit de catre autoritati ca masina de pompieri.

Opel Rekord P1: unul dintre cele mai cunoscute modele dupa Opel Blitz

Acest model a inceput sa fie produs din anul 1957. In vanzarile auto ale Germaniei de Vest, acest model era tot timpul in primele doua locuri. Opel Rekord P1 a reprezentat unul dintre cele mai bune modele. El a fost produs pana in anul 1963

Opel Rekord P2: succesorul lui Rekord P1

Rekord P2 este una dintre cele mai achizitionate autovehicule din istoria auto. In momentul productiei acesteia, ea a mai fost depasita doar de VW Beetle. Versiunea Rekord a tinut pana in anul 1986 si s-a incheiat cu modelul Rekord E2.

Acestea au fost informatiile despre renasterea companiei Opel. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la final!

Postați comentarii