Rolul calculatorului în educația și formarea personalității copilului

Cu toții cunoaștem destul de bine că în societatea actuală în guvernează tehnologiile informaționale. Ele ne urmăresc peste tot, de la celularul care ne trezește dimineața până la tableta de pe care citim sumarul zilei înainte de somn. Cu timp ce trece, dispozitivele electronice invadează tot mai mult viața cotidiană. Într-un astfel de univers vă imaginați care ar fi profesia unei persoane care nu posedă abilități de lucru la calculator? După mine, joburi care nu solicită lucrul cu dispozitivele informaționale devin tot mai puține. Așadar, nu putem neglija prezența internetului, aplicațiilor, softurilor în activitatea de zi cu zi.

C:\Users\Tatiana\Downloads\baby-84626_1920.jpg

Piața ne oferă o gamă largă de laptopuri, iar fluxul lor este extrem de accelerat. E foarte greu pentru o persoană mai puțin avizată în tehnologiile informaționale să urmărească noutățile din acest domeniu. Nu rămân în umbră nici asociatiile de deservire a tehnicii, dar totuși un service laptop bun e chiar de căutat. 

Deja din clasele primare, copiii încep studierea calculatorului, dar sunt sigură, că ei manifestau un interes deosebit față de el chiar din perioada când frecventau creșa. Mai întâi ei doreau să privească desene animate, apoi au desoperit că pot juca, după care conștientizează că pot găsi informații curioase despre universul ce ne înconjoară. Astfel, tehnica s-a transformat din jucărie în enciclopedie. 

A încerca de a-i interzice copilului să utilizeze tehnicii de calcul este o ocupație inutilă, ba chiar incorect. Fiind un instrument excepțional  de prelucrare a informației, calculatorul poate deveni un suport indispensabil în educația și formarea presonalității copilului.

Există o teorie care afirmă că cu cât mai devreme copilul se familiarizează cu calculatorul, cu atât mai puțin el se va împotrivi cuvintelor părinților. Astăzi se practică o multitudine de metode, cărți electronice cu animație atractivă, jocuri educative, ghicitori, probleme logice și puzzle-uri.

Când copiii studiază la calculator, ei își dezvoltă inconștient memoria, atenția, spiritul analitic și gândirea logică. La o vârstă fragedă, fără să-și dea seama, copiii rețin tot ce e colorat și atractiv. De aceea, privind la calculator diverse programe educative, el va învăța într-un ritm mult mai accelerat.

C:\Users\Tatiana\Downloads\character-1752886_1920.jpg

Jocurile cu valoare educativă la calculator învață copiii să depășească  greutățile, să își propună niște scopuri, să-și planifice și să-și controleze acțiunile, să-și aprecieze rezultatele, să devină pentru câteva minute independent. Deci, cu ajutorul calculatorului se dezvoltă nu doar capacitățile intelectuale ale copilului, dar și astfel de calități precum independența, perseverența și puterea de concentrare.

Dar nu trebuie de uitat că medalia are două părți și pe lângă beneficiile calculatorului el trage după sine efecte nefaste asupra sănătății fizice și psihologice a copilului. El încă nu are abilități de a delimita realitatea de imaginație, de aceea e foarte ușor de a pierde contactul cu societatea. Sarcina părinților în acest caz este de a urmări ca copilul să nu exagereze cu timpul petrecut in fața monitorului, dar și să nu acceseze jocuri bazate pe cruzime, monotonie sau azart, cu influență negativă asupra psihologiei umane infantile.

În scopuri de protecție, părinții blochează paginile necorespunzătoare vârstei sau lipsite de valoare morală, astfel încât copiii să nu le poată accesa

C:\Users\Tatiana\Downloads\children-1822559_1920.jpg

Pentru a nu permite înrăutățirea văzului și menținerea unei posturi corecte a copilului e necesar de a reduce nu doar timpul de lucru la calculator,poziția corpului pe fotoliu, dar și distanța dintre monitor și ochi.

Procesul de formare cu ajutorul laptopului în condiții casnice va fi efectiv doar în cazul în care se vor respecta toate regulile de menținere a sănătății fizice și psihologice a copilului. Un program de interacțiune cu mediul virtual prestabilit rațional de părinți, precum și practicarea sportului, plimbărilor și odihnei active – iată soluția de echilibru care vă va ajuta să descoperiți cele mai inedite talente ale copilului .

Postați comentarii