Sateliții și observarea Pământului: impactul lor în viața noastră de zi cu zi
Efectele schimbărilor climatice, amploarea unor inundații sau a incendiilor forestiere pot fi văzute cel mai ușor din spațiu. Sateliții au devenit o parte integrată a vieții moderne, teledetecția transmisă de spațiu fiind un instrument indispensabil pentru punerea în aplicare a obiectivelor de politică „verde”.
Experții în servicii de software development dezvoltă soluții în domeniul Aerospace Engineering pentru monitorizarea și controlul software-ului și hardware-ului unificat pentru numeroase sisteme industriale, rețele și echipamente în locații îndepărtate.
24 de sateliți ESA în spațiu: ce fac ei pentru viața noastră de zi cu zi?
Conform ESA, aproximativ 1 460 de sateliți de observare a Pământului au fost lansați în ultimele două decenii. Un nou raport condus de Oficiul European de Brevete arată o creștere a sateliților de 1 800% în ultimele două decenii.
Astăzi, planeta noastră este monitorizată mai îndeaproape decât oricând în istoria sa. Sateliții meteorologici furnizează prognoze meteo care au o importanță vitală în agricultură și transport. Aceștia facilitează multe din tehnologiile de zi cu zi, precum televiziunea prin cablu, accesul la internet, bancomatele, smartphone-uri și 5G, controlul traficului aerian, navigația prin satelit pentru automobile, radio-ul și altele.
Cum se observă Pământul din spațiu?
Observarea Pământului se referă la utilizarea tehnologiilor de teledetecție pentru monitorizarea terenurilor, a mediului marin (mări, râuri, lacuri) și a atmosferei.
Programul Uniunii Europene de observare a Pământului constă într-un set complex de sisteme care colectează date din mai multe surse, cum ar fi stațiile de la sol, și senzori aeropurtați și purtați pe mare. Aceste date sunt prelucrate pentru a oferi utilizatorilor un set de servicii bazate pe informații fiabile și actualizate. Observarea poate fi realizată prin tehnologii de teledetecție (sateliți de observare a Pământului) sau prin senzori de contact direct pe platforme terestre sau aeriene (cum ar fi stațiile meteorologice și baloanele meteorologice).
Cine contribuie la observarea sa?
Conform Statista, România este așteptată să contribuie 39,4 mil. euro în 2022 pentru a susține misiunile ESA în explorare spațială. Software developerii, membrii în proiectele ESA, oferă implementare de procesare masivă și și paralelă, extrem de optimizată, pentru imagini multispectrale din deep space (utilizate de oamenii de știință pentru a căuta găuri negre)..
În ultimii peste 20 de ani, echipa AROBS, cu sedii în mai multe țări, a lucrat la soluții complexe de inginerie aerospațială pentru clienți de renume internațional. Pentru mai multe informații apasă aici.