Criterii in functie de care alegi corect scaunul cu rotile

Exista o conceptie gresita comuna potrivit careia ceea ce afecteaza cel mai mult manevrabilitatea unui scaun cu rotile este greutatea utilizatorului si materialul din care este fabricat cadrul scaunului. Cu toate acestea, alti factori afecteaza rezistenta, sprijinul si, in cele din urma, mobilitatea scaunului cu rotile. Printre acestia se numara dimensiunea si pozitia rotilor, distanta intre axe si altii legati direct de utilizarea scaunului.

De ce este important sa alegi un carucior cu rotile potrivit?

Scopul principal al unui carucior cu rotile este de a oferi utilizatorului functionalitate, confort si mobilitate maxime. Un scaun cu rotile inadecvat, pe langa faptul ca este inconfortabil, poate determina utilizatorul sa alunece, sa se aplece si, prin urmare, sa adopte o postura incomoda, care ar putea duce la probleme pe termen lung.

Magazinele importante de nisa, precum TesaMedical.ro ofera modele de scaune rulante active care sunt reglabile pentru toate tipurile de utilizatori, indiferent de marimea sau dizabilitatile acestora, pentru a asigura o experienta optima de mobilitate in fiecare zi.

Distributia greutatii intre rotile din fata si din spate

Distributia greutatii unui utilizator de scaun cu rotile este definita de distributia greutatii intre rotile din fata si rotile din spate. Deci, cu cat este mai mare greutatea pe rotile din fata, cu atat va exista mai multa frecare, necesitand mai mult efort pentru deplasarea scaunului. Cu toate acestea, in acest caz utilizatorul va beneficia de mai multa stabilitate.

O distributie de 50% intre rotile din fata si din spate, tipica scaunelor cu rotile geriatrice, ofera stabilitate, dar si mai mult efort de miscare. O distributie de 80% pe rotile din spate si 20% pe fata, dimpotriva, ofera mai multa mobilitate, dar va fi mai activ – un asemenea scaun cu rotile este in general recomandat persoanelor cu brate puternice.

Carucior cu rotile | TesaMedical.ro

Carucior cu rotile

Reglarea centrului de greutate

Posibilitatea de a deplasa centrul de greutate al scaunului rulant permite reglarea optima a distributiei greutatii. De obicei, scaunele usoare din aluminiu permit acest lucru prin schimbarea pozitiei rotilor din spate: inainte, inapoi, sus si jos.

Factorii biomecanici ai scaunului cu rotile

Rotile au un rol esential in mobilitatea scaunului cu rotile. Anvelopele solide se adapteaza foarte greu la suprafetele solului, dar faciliteaza mobilitatea. In ceea ce priveste dimensiunea rotilor, cu cat sunt mai mici, cu atat va fi mai putina frecare, deoarece suprafata de contact cu solul este redusa, dar acest lucru le reduce si aderenta.

Alegand un scaun cu rotile activ si reglabil de la Tesa Medical, veti avea mai multa mobilitate, confort si, in cele din urma, o calitate mai buna a vietii!