3 aspecte utile de care sa tii cont in alegerea fotoliului rulant potrivit

Toate scaunele rulante au o serie de elemente comune, care stau la baza specificatiilor acestora: spatar si sezut pentru o buna pozitionare, un cadru pentru soliditate, rotile din spate pentru deplasare si cele din fata pentru orientare, manere, cotiere si suporturi pentru picioare.

Cu toate acestea, exista si alte aspecte de care trebuie sa se tina cont la alegerea unui fotoliu rulant care sa se potriveasca nevoilor si activitatilor desfasurate de persoana imobilizata care il va folosi. Unele dintre cele mai importante sunt urmatoarele:

  1. Utilizarea zilnica a fotoliului rulant

Alegerea unui scaun cu rotile depinde in mare masuram de tipul de handicap – temporar sau permanent – cu care se confrunta o persoana. In cazul unei dizabilitati temporare (in urma unui accident sau a unei boli), un scaun cu rotile „standard” sau „confort” va fi un raspuns adecvat la nevoile pacientului.

In cazul echipamentelor dedicate persoanelor in varsta sau celor dependente de acestea, scaunele respective vor fi deja mult mai specifice: nevoia de confort sporit, adaugarea de functii adaptate capacitatii de autonomie a persoanei, uneori fiind necesare chiar combinare acestora cu un scaun wc.

  1. Propulsia scaunelor cu rotile

Unul dintre principiile de baza ale unui scaun cu rotile este tocmai acela de a se putea deplasa, adica de a fi propulsat. Propulsia unui scaun cu rotile poate fi astfel creata in diferite moduri: prin intermediul ambelor brate, al unui singur brat, cu ajutorul unei alte persoane. Acest fapt fundamental determina tipul de scaun cu rotile care trebuie utilizat. In magazinul online TesaMedical.ro pot fi gasite diferite modele si tipuri de scaune rulante, precum si alte dispozitive medicale de reabilitare si produse ortopedice.

Fotoliu rulant | scaun wc | TesaMedical.ro

fotoliu rulant

  1. Situatia si mediul

Spatiul in care va fi folosit fotoliul rulant este si el un aspect foarte important de care trebuie sa se tina cont. Trebuie sa se stie dinainte daca pacientul se va deplasa numai la interior sau si la exterior, pe teren accidentat, daca va fi nevoie sa il ia in calatorii, de exemplu.

Astfel se poate alege un scaunt rulant cu roti mari, care se poate deplasa pe orice suprafata, sau unul pliabil.