5 piese auto pe care poti sa le inlocuiesti singur, economisind costul mecanicului!

Atunci cand ai masina, orice cheltuiala cu aceasta iti poate destabiliza bugetul. Iar de cele mai multe ori, cheltuielile cu automobilul sunt prioritare, fiind urgente. Cu totii avem nevoie de un mijloc de deplasare, asa incat masina nu poate sta foarte mult in asteptare atunci cand are nevoie de reparatii.

Cu toate acestea, unele piese pot fi schimbate chiar de catre noi, acasa, evitand astfel o cheltuiala in plus cu mecanicul. Desigur, nu vom incerca sa reparam noi motorul, sa schimbam cutia de viteze sau sa incercam sa calibram franele sau sistemul de directie. Insa exista unele piese pe care le putem inlocui, cu siguranta.

Iata 5 astfel de componente de care ne-am putea ocupa singuri, fara a fi mecanici autorizati.

Stergatoarele

Dupa un anumit timp de utilizare, lamele stergatoarelor de parbriz pot incepe sa lase urme pe parbriz, deoarece benzile de cauciuc care imping apa de ploaie se pot degrada. Adesea, acest lucru duce la zgomote neplacute cand utilizam stergatoarele, iar ploaia sau zapada nu este curatata eficient, provocand acumularea de reziduri si slabirea acuitatii vizuale.

Stergatoarele de parbriz sunt o componenta simpla, de care ne putem ocupa si singuri. Putem gasi astfel de componente la un cost de doar 150 – 200 lei, ele pot fi achizitionate online sau pot fi regasite si in cadrul societatilor de dezmembrari auto. Pentru a le monta, decuplam simplu stergatoarele vechi de parbriz si sa le agrafam pe cele noi. Pentru o astfel de operatiune, un mecanic poate percepe un cost de 50 – 100 lei suplimentar, asa incat putem evita o cheltuiala de circa 25 – 50%.

Filtrele de ulei si aer

Odata cu schimbarea uleiului, chestiune pe care o putem face tot singuri, acasa, putem schimba si filtrele de ulei si aer. Ridicam capota, apoi in carcasa metalica a radiatorului, avem acest material de spuma, moale si pufos, acela fiind filtrul de aer. Il scoatem si il inlocuim cu cel nou, facand la fel si in cazul celui de ulei. Schimbarea ambelor filtre va dura mai putin de un sfert de ora si va scuti din nou o suma de 50 – 100 RON.

Farurile

La masinile model mai vechi, cele care nu au faruri LED, este foarte simplu sa inlocuim farurile. Se ridica de obicei capota, se demonteaza carcasa protectoare de plastic sau cauciuc, se desfac cateve suruburi si se decupleaza alimentarea farurilor, inlocuindu-le cu cele noi. Trebuie sa fii atent doar sa cuplezi corect firele de alimentare. Acest lucru iti va lua mai putin de jumatate de ora si te va scuti de o suma frumusica de bani.

La fel, farurile sunt piese pe care le poti comanda online, din magazine specializate, dar le poti lua si de la un service sau un shop de depanari si dezmembrari auto.

Bujiile

Cu siguranta ai mai schimbat si pana acum bujiile masinii tale. Este unul dintre cele mai simple procese. Nu merita costul pe care l-ai achita unui mecanic pentru a se ocupa cu asta, asa incat mai bine le schimbi singur acasa.

Bateria

Bateria masinii poate fi usor cuplata si decuplata manual, acasa. Asa incat atunci cand ai nevoie de o baterie noua, o poti cumpara dintr-un magazin de specialitate, insa o vei putea monta cu siguranta si singur, evitand un cost suplimentar cu manopera.

Ai nevoie de doua chei tubulare si un cricket pentru a schimba bateria. Scoti capacul carcasei de protectie, apoi slabesti suruburile si deconectezi cablurile de alimentare, dupa care slabesti surubul din partea de jos a bateriei, din partea stanga. Apoi scoti bateria veche afara, cureti locul daca observi ca e murdara carcasa si inlocuiesti bateria, cupland totul la loc. Astfel vei salva peste 200 RON din costul unei astfel de operatii.

Postați comentarii