Când poate fi necesară adiția de os în cazul unui implant dentar?

Există cazuri în care nu se poate trece la inserarea implantului dentar din cauza unor diverse cauze. Printre acestea se numără și insuficiența osului maxilar sau mandibular, care reprezintă una dintre cele mai comune cauze care stau în calea realizării implantului dentar. 

În acest sens, este nevoie de efectuarea unei grefe osoase fie înainte de plasarea implantului, fie în același timp cu plasarea acestuia. Iată ce este adiția de os sau grefa osoasă și ce ar fi bine să știi despre acest aspect.

De ce poate fi nevoie de grefa osoasă?

Un implant dentar este o structură asemănătoare unui mic șurub. În jurul acestuia trebuie să existe suficient os pentru ca „șurubul” să fie ferm ancorat în osul maxilarului. Există și situații nefericite în care osul maxilarului nu este suficient pentru a putea găzdui un implant, moment în care se poate realiza o reconstrucție osoasă sau o aditie de os

Acesta este, așadar, motivul pentru care e nevoie uneori de reconstrucția osoasă sau o adiție de os. Soluțiile tehnice aplicabile pentru compensarea lipsei osoase sunt diferite în funcție de natura osului lipsă – înălțime și/sau grosime, de acuitatea acesteia – lipsă moderată sau semnificativă și, de asemenea, de localizarea acesteia – maxilarul superior sau inferior, anterior sau zona posterioară. 

Cât timp este necesar pentru adiția de os?

Când insuficiența osoasă este semnificativă, procedura de adiție de os trebuie să preceadă plasarea implantului. În cazuri de acest fel, poate fi nevoie de o perioadă de așteptare de 4 până la 6 luni înainte de plasarea implantului. În cazul în care insuficiența osoasă este moderată, reconstrucția și plasarea implantului pot fi efectuate chiar și în același timp.

Cum se face grefa osoasă?

În primul rând, chirurgul maxilo-facial efectuează o radiografie 3D a gurii pacientului pentru a evalua structura osoasă a acestuia și pentru a determina în acest fel dacă grefa este într-adevăr necesară. De asemenea, acesta va efectua și alte examinări pentru a identifica cu precizie zonele în care volumul sau densitatea osului este mai mică. După ce trece de acest pas, specialistul elaborează planul de intervenție pentru procedura propriu-zisă. 

În momentul intervenției, chirurgul efectuează o anestezie locală pentru a preveni apariția unui disconfort sau durere în timpul procedurii. Apoi, se face o incizie pentru pregătirea zonei, iar grefa prelevată în prealabil va fi pusă la locul potrivit. Ulterior, aceasta va fi acoperită cu o membrană sintetică pentru a proteja rana de bacterii, iar incizia este închisă prin cusături.

Postați comentarii