Ce trebuie sa stie soferii despre ITP?

Posesorii de autovehciule care merg la ITP in Militari si nu numai, trebuie sa cunoasca mai multe detalii pentru a intelege procedura care urmeaza sa fie aplicata si pentru a depista problemele din cauza carora masina poate fi respinsa. Fiecare sofer trebuie sa aiba grija ca inspectia sa fie facuta la termen, pentru a evita sanctiuni aspre.

Ce este ITP-ul?

Pentru a putea circula pe drumurile din Romania, orice masina trebuie sa aiba inspectia tehnica periodica (ITP) valabil. Aceasta inspectie presupune verificarea tehnica a masinii prin care se determina nivelul de poluare al autoturismului si siguranta pe care acesta o prezinta in mers. Daca masina prezinta defeciente minore, poate trece de ITP, conform legii. Daca deficientele sunt majore si pun in pericol siguranta masinii si a participantilor la trafic, masina nu primeste ITP-ul si soferul este obligat sa remedieze problemele depistate in 30 de zile si sa revina la service-ul autorizat.

Specialistii de la ITP sector 6 sfatuiesc soferii sa ramana la curent cu legislatia in vigoare si sa efectueze inspectia la termen. In caz contrar, acestia vor primi amenzi si li se va retine talonul, iar masina nu va mai putea fi luata din locul respectiv decat pe platforma.

Unde se face ITP-ul?

Inspectia tehnica periodica se efectueaza doar in service-uri autorizate de Registrul Auto Roman, unde specialistii autorizati vor verifica indeaproape toate componentele masini si vor detecta eventualele deficiente. Tot ei vor stabili daca acestea se incadreaza in categoria deficientelor minore sau majore. Daca masina indeplineste conditiile de siguranta, poate circula pe drumurile publice.

ITP in Militari | ITP sector 6 | AlfaITP.ro

ITP in Militari

Ce acte sunt necesare pentru ITP?

Pentru inspectia tehnica periodica, soferii au nevoie de talonul masinii, actul de identitate al conducatorului, polita de asigurare si cartea de identitate a autovehiculului. Aceste patru acte sunt necesare pentru soferi, indiferent de tipul de autoturism pe care il conduc.

In ceea ce priveste valabilitatea ITP-ului, soferii o pot verifica prin doua modalitati simple. Fie prin verificarea talonului, care are o rubrica speciala care indica termenul de valabilitate al ITP-ului, fie cu ajutorul site-ului AlfaITP.ro, prin simpla apasare a optiunii “verifica ITP”.