Ce trebuie sa stii despre procedura de electromiografie (EMG)?

Electromiografia (EMG) este acea procedura medicala utilizata pentru evaluarea sanatatii muschilor si a celulelor nervoase care ii controleaza. Aceste celule nervoase se numesc neuroni motorii si indeplinesc rolul de a transmite semnale electrice care sustin contractarea muschilor.

In cadrul procedurii de electromiografie (EMG) aceste semnale electrice sunt „traduse” in grafice, sunete sau valori numerice. Ulterior rezultatele obtinute sunt interpretate de catre un specialist in domeniul neurologiei. In continuare vom afla mai multe despre modul de desfasurare al electromiografiei, cand este recomandata si toate aspectele legate de aceasta procedura medicala.

Modul in care se desfasoara o electromiografie

Procedura de EMG implica doua etape principale: studiul de conducere nervoasa si electromiografia propriu-zisa. Pe durata primei etape de conducere nervoasa, electrozi de suprafata sunt amplasati pe piele cu scopul de a fi obtinute date precum viteza si forta semnalelor nervoase. Acesti electrozi sunt amplasati de catre medicul specialist pe un anumit traseu pentru care se doreste obtinerea rezultatelor, in functie de simptomele pacientului.

In a doua etapa, cand este efectuata electromiografia propriu-zisa, un ac subtire este introdus direct in muschi. Rolul acestui ac este de a inregistra activitatea electrica la nivel muscular in functie de semnalele nervoase transmise. Este important de punctat faptul ca uneori medicul specialist opteaza pentru efectuarea doar a unei singure etape in aceasta procedura.

Inainte de procedura, medicul specialist poate recomanda anumite pregatiri pentru pacient. Printre cele mai frecvente astfel de recomandari regasim evitarea consumului de cafeina sau oprirea anumitor tratamente medicamentoase. O alta recomandare este de a informa medicul despre orice afectiuni medicale preexistente sau implanturi, asa cum sunt de exemplu stimulatorii cardiaci.

Chiar daca uneori procedura de electromiografie (EMG) poate fi resimtita drept usor inconfortabila, majoritatea pacientilor experimenteaza doar un disconfort minor. Acest lucru se poate manifesta atunci cand are loc introducerea acului in muschi. In momentul respectiv poate fi resimtita o senzatie de intepatura, iar pentru unii pacienti poate sa apara o durere usoara. In acelasi timp, studiul de conducere nervoasa poate genera o senzatie de usor soc electric. Insa aceasta senzatie este de cele mai multe ori bine tolerata de catre pacient.

Cand este recomandata electromiografia si rezultatele obtinute

Electromiografia este o procedura folosita atunci cand se doreste diagnosticarea diverselor afectiuni la nivelul muschilor si nervilor. Printre acestea enumaram distrofia musculara, polineuropatia, scleroza laterala amiotrofica (SLA), miastenia gravis sau sindromul de tunel carpian.

Rezultatele EMG se pot dovedi foarte utile pentru ca medicul specialist in neurologie sa identifice cauza diferitelor simptome, asa cum sunt slabiciunea musculara, crampele, spasmele musculare sau amortelile. Interpretarea rezultatelor este complexa si necesita expertiza unui neurolog sau a unui specialist in medicina de reabilitare.

Din acest punct de vedere procedura de electromiografie (EMG) este un instrument util in diagnosticarea si gestionarea afectiunilor musculare si nervoase. Cu ajutorul acestei proceduri, medicii pot obtine informatii detaliate pentru elaborarea unui plan de tratament adecvat pentru pacienti. Electromiografia este in general o procedura medicala sigura, insa putem vorbi despre riscuri minore precum durere temporara la locul de insertie a acului, vanatai sau, foarte rar, infectii.

Postați comentarii