Cum arata geodomurile – resedintele viitorului
Se vorbeste din ce in ce mai mult despre geodomuri, case cu cupola sau dom geodezic si despre faptul ca acestea ar putea fi resedintele viitorului. Designul arhitectural este inspirat din cultura anilor 60’ si 70’, casa futurista devenind populara dupa ce a fost prezentat de matematicianul Buckminster Fuller.
Totusi, nu el a fost inventatorul geodomului, ci doar a descoperit ca este tipul de casa care are o amprenta de carbon mai mica pentru ca necesita mai putine materiale de constructii. Primul dom geodezic a fost proiectat in Jena, Germania, in 1926 de catre Walther Bauersfeld. Acesta a fost urmat de un al doilea model construit in 1953 in Woods Hole, Massachusetts.
Ce este geodomul?
Geodomul sau domul geodezic este o constructie in forma de semisfera bazata pe o structura poliedrica. Semisfera este compusa din rame triunghiulare pe care se fixeaza un geam sau alt material izolant, opac, colorat sau transparent. Sunt perfecte pentru panourile solare iar structura interioara a casei si forma sferica ii confera o rezistenta greu de egalat.
Iata cateva motive pentru care Acasaconstruct.ro crede ca oamenii au ajuns sa fie din ce in ce mai interesati de geodomuri!
Sunt eficiente din punct de vedere energetic
Daca esti in cautarea structurii perfecte pentru a conserva energia, trebuie sa iei in considerare un dom geodezic! Forma acestuia este ideala pentru a pastra caldura in interior, iar acest lucru este de mare ajutor acum a face economie de combustibil, a reduce cheltuielile cu facturile si a contribui la protejarea mediului.
Datorita formei sferice, cupolele geodezice asigura circulatie eficienta a aerului si mentin temperaturile uniforme in intreaga structura. Fenomenul este explicat de faptul ca structurile rotunde nu cu colturi sau nise asa cum au casele traditionale.
Necesita mult mai putine materiale de constructii
Acesta este lucru care i-a placut cel mai mult lui Buckminster Fuller! Suprafata sferei este cea mai mica suprafata posibila si, prin urmare, la constructia peretilor exteriori ai unui geodom vor fi necesare mai putine materiale decat la o casa traditionala.
De fapt, costurile se reduc cu pana la 30%, lucru care te va ajuta sa faci economii considerabile. Astfel, oamenii isi pot construi casa cu mai putin bani, fara a investi in spatiu pe care, oricum, nu il folosesc.
Te vei bucura de lumina zilei tot timpul
Pe toata suprafata sferica a cupolei se pot monta ferestre care iti vor permite sa te bucuri ulterior de lumina zilei, dar si de peisaj. Sigur, poti alterna triunghiurile cu geamuri transparente cu cele cu geamuri opace sau cu orice alt material rezistent si termoizolant.
Au un design foarte atragator
Casele geodezice au in interior mult spatiu si pot fi personalizate in nenumarate moduri. Forma sferica are un aspect modern, dar si retro sau rustic, poate fi inchisa complet sau deschisa si realizata in numeroase stiluri.
Sunt foarte rezistente
Geodomurile sunt constructiile cele mai rezistente la cutremure. Acest lucru a fost dovedit de testele realizate, dar si de faptul ca, dupa cutremure intense geodomurile au fost singurele constructii care au ramas in picioare.
Prin urmare, domurile geodezice sunt rezistente la dezastrele naturale si constructiile ideale pentru un adapost comunitar, dar si ca resedinte sustenabile in viitor.
Daca esti interesat de geodomuri si de alte subiecte de interes despre casele viitorului, intra pe Acasaconstruct.ro unde vei gasi numeroase articole captivante!