Cum iti influenteaza alimentatia starea de spirit si sanatatea psihica
Alimentatia si stilul de a manca iti pot da peste cap inclusiv buna dispozitie. Si nu e de dorit, nu? Chiar daca ai grija la modul in care gandesti, dar si la oamenii cu care te inconjori, starea ta de spirit poate fi rapid alterata din cauza modului in care te alimentezi. Tocmai de aceea, e necesar sa fii mai atenta atunci cand iti pregatesti meniul si cand alegi retetele de mancare pe care le vei include in meniul tau zilnic.
Decat sa te alimentezi incorect si oscilant, mai bine salveaza-ti un meniu pe o saptamana si asigura-te ca vei pregati si vei consuma alimentele, mancarea intocmai.
Totusi, hai sa vedem care sunt principalele obiceiuri alimentare gresite care iti strica buna dispozitie si cum te influenteaza alimentatia gresita.
1.Sari peste mese
Fluctuatiile zaharului din sange si dezechilibrele nutritionale sunt de multe ori de vina pentru modul in care ne simtim si pentru lipsa noastra de energie. Si e normal sa fie asa! Fara o sursa constanta de combustibil din alimentele pe care le consumam, mintea si corpul nostru nu functioneaza bine. Astfel, acest obicei alimentar nesanatos ne pot altera starea de spirit si bunastarea emotionala.
Sa te lipsesti de o masa, in special de micului dejun, poate duce la scaderea zaharului din sange. Efectul? Te vei simti mai slabit si obosit si iti va fi greu sa faci fata provocarilor din fiecare zi.
2.Prea multi carbohidrati rafinati
Consumul ridicat de carbohidrati nesanatosi, prelucrati, cum ar fi painea alba si produsele de patiserie, determina cresterea si scaderea rapida a zaharului din sange. Aceste fluctuatii pot duce la energie scazuta si iritabilitate.
Dincolo de dispozitie si bunastare generala, rolul dietei si nutritiei asupra sanatatii mintale este foarte complex si inca nu a fost pe deplin inteles. Totusi, exista dovezi care arata ca alimentele pot influenta starea psihica si pot contribui pozitiv sau negativ la gestionarea conditiilor de sanatate mintala, inclusiv depresie si anxietate.
3.Nu te hidratezi corespunzator
Chiar si consumul de apa poate influenta starea noastra de spirit. Deshidratarea poate duce la slabiciune sau ameteli, astfel ca e important sa consumi apa regulat, in cantitate suficienta pentru inaltime, greutatea ta, dar si pentru activitatile pe care le desfasori.
La fel de important e sa imparti pe cat posibil cantitatea de apa pe tot parcursul zilei, pentru a evita deshidratarea. La fel de periculos e si consumul de apa in exces. Sa bei o cantitate foarte mare de apa intr-un timp scurt poate fi de asemenea periculos.
Daca vrei sa ai o viata sanatoasa, completeaza dietele pe baza de legume, fructe si carne usoara cu exercitii fizice. E important ca sportul sa faca parte din viata noastra in fiecare zi.