Cum ne echipam adecvat pentru motociclete?

De multe ori ne gandim la bijuteriile noastre pe doua roti si facem tot posibilul pentru a cumpara cele mai bune piese pentru motociclete. Iar astazi vorbim despre cele mai importante piese care nu sunt pentru motociclete dar de care avem neaparata nevoie: echipamentul de protectie.

Stiu, e romantic sa iesi la plimbare imbracat direct ca pentru terasa si eventual sa ai o pasajera care poarta o rochita pe care o flutura vantul. Parca nu ai vrea sa stai la o tigara si o cafea, fiind imbracat cu cateva kilograme bune de echipament de protectie. Plus ca bugetul pentru Craciunul acesta s-a dus pe piese motociclete de schimb sau de tuning, nu mai ai resurse si pentru echipamentul de protectie.

Totusi, chiar daca legea ne obliga doar sa purtam casca, intreg echipamentul este absolut necesar. Spre deosebire de masinile care devin de la an la an mai ticsite de tehnologie de siguranta, pe o motocicleta sistemele de siguranta sunt cel putin limitate si in mare parte se bazeaza pe tine si pe abilitatile tale.

Asadar, iata care sunt cele mai importante elemente de echipament pe care trebuie sa le porti mereu, pentru siguranta ta. Iar pentru ca in zilele noastre majoritatea magazinelor de piese pentru motociclete ofera si echipament de protectie, nu mai ai nicio scuza ca sa nu investesti in siguranta ta.

Jacheta de piele este a doua cea mai importanta piesa de echipament si trebuie sa fie suficient de groasa si rezistenta incat sa te protejeze in cazul in care vei lua contact cu asfaltul. Dar protectia nu se limiteaza la impact, o jacheta de piele avand si rolul de a proteja continuu de vant sau insecte. Daca ai terminat lista de piese de motociclete si nu stii de unde sa incepi cu echipamentul de protectie, jacheta e un punct bun de inceput.

Asta dupa ce ai cumparat casca. Casca este singurul element obligatoriu in legislatie si este cel mai important element de siguranta atunci cand mergi pe motocicleta. Din pacate la o motocicleta nu ai un airbag, un parbriz si tabla care sa te protejeze, din pacate atunci cand cazi de pe o motocicleta vei lua contact imediat cu asfaltul sau pamantul. Capul este cel mai fragil si cel mai important in caz de accident asa ca fa o prioritate din calitatea si rezistenta pe care o are casca. De asemenea, nu merge pe sistemul ca o iei cu doua numere mai mari ca poate poate iti va creste capul, casca trebuie intotdeauna sa fie exacta pe capul tau, altfel risti sa patesti lucruri mult mai grave decat o sperietura si cateva zgarieturi.

E greu de crezut ca sunt persoane care merg pe motocicleta si nu folosesc manusi sau bocanci speciali, dar totusi sunt importante de mentionat. Le mentionam pentru simplul fapt ca bocancii trebuie sa aiba talpa cat mai groasa  si antiderapanta astfel incat sa poti mentine controlul motocicletei in parametrii normali de functionare.

Desigur, exista foarte multe piese pentru motocicleta care sa sporeasca performantele, exista foarte multe echipamente de protectie care sa sporeasca siguranta, dar la final de zi totul se rezuma la abilitatile tale de autocontrol si de conducere a bijuteriei pe doua roti. Da, un echipament de protectie iti va salva viata de cele mai multe ori, dar trebuie sa fim constienti ca pana si echipamentul are o limita. Noi ca si oameni avem limite, iar din acest motiv este important sa nu ne testam limitele.

Postați comentarii