Cum să restabilim smalțul dinților?
Smalțul dentar este învelișul exterior al dintelui care protejează dintele de influențele externe. Dacă smalțul este deteriorat, dintele începe să sufere procese patologice care duc la distrugerea dinților și la dezvoltarea bolilor dentare.
Cauzele deteriorării smalțului
Smalțul dinților este mai puternic decât țesutul osos. O astfel de protecție fiabilă este necesară pentru a proteja dentina și pulpa, care sunt situate sub smalț și pentru a asigura viața dintelui. Smalțul dinților este format din doar trei substanțe: apă (2%), componente organice (2%) și minerale (96%).
Rezistența ridicată a învelișului dinților este asigurată de calciu, care este principala substanță constitutivă, totuși, din diverse motive, poate apărea demineralizarea smalțului sau deteriorarea mecanică a acestuia.
Distrugerea smalțului poate fi cauzată de:
- acumularea de bacterii din cauza igienei bucale deficitare;
- deficit de calciu și alte minerale, alimentație deficitară;
- boli ale cavității bucale, ale sistemului endocrin și ale tractului gastro-intestinal;
- scrâșnirea dinților (bruxism);
- expunere la radiații;
- tratament stomatologic de slabă calitate;
- utilizarea pe termen lung a anumitor grupuri de medicamente;
- leziuni ale dinților sau maxilarului ca urmare a loviturilor, traumatismelor etc.;
- albire dentară făcută acasă.
O cauză comună a distrugerii smalțului dentar este impactul mecanic al obiceiului de a roade obiecte dure, de a deschide sticlele cu dinții etc. Alte obiceiurile proaste cu un efect negativ asupra smalțului sunt: fumatul și consumul de alcool.
Cum să ne dăm seama că smalțul este slăbit?
Medicii stomatologi recomandă în mod regulat nu numai efectuarea unor examinări preventive, ci și efectuarea unor proceduri pentru întărirea smalțului. Aproape fiecare persoană este expusă la unul dintre factorii provocatori, astfel încât smalțul la 99% din populație este susceptibil de a se slăbi. Drept urmare, în timp, ajutorul unui stomatolog devine necesar. Este important să acordați atenție cu promptitudine semnelor de deteriorare a smalțului dentar și să luați măsuri pentru refacerea acestuia. Următoarele simptome ar trebui să provoace îngrijorare:
- sensibilitate crescută a dinților;
- modificarea nuanței întregului smalț dentar sau a secțiunilor sale individuale;
- dinții își pierd strălucirea, suprafața lor devine mată;
- se modifică structura smalțului, se formează dungi, șanțuri etc.
Pe suprafața subțiată a dintelui apar microfisuri, prin care pătrund microorganismele patogene, provocând carii. În plus, smalțul slăbit este predispus la abraziune și distrugere. Situația este agravată de durere, defecte estetice ale zâmbetului și risc crescut de apariție a inflamației gingiilor.
Metode de refacere a smalțului dentar
Smalțul dentar are capacitatea de a se recupera, dar pentru ca acest proces să meargă mai
repede și pentru a evita complicațiile, trebuie să alegeți metoda de tratament potrivită. Cea mai bună soluție este să mergi la un dentist. Un specialist va ajuta la determinarea cauzei, la modul de eliminare și la rezolvarea problemei.
Important! Înainte de a începe tratamentul, este recomandat să se efectuează curățarea profesională a dinților (detartraj și air-flow dentar).
Remineralizarea
O procedură profesională efectuată de un stomatolog pentru întărirea smalțului dentar. Remineralizarea se realizează cu un preparat special, care conține cantități mari de calciu, zinc și fluor. Medicul dentist acoperă suprafața dintelui cu o compoziție care pătrunde în structura smalțului și o saturează cu minerale. Remineralizarea face față sensibilității dentare, previne distrugerea smalțului și dezvoltarea cariilor.
Fluorizare profundă
O procedură dentară eficientă, care, la fel ca și remineralizarea, are ca scop întărirea smalțului dentar prin acțiunea mineralelor. Produsele care conțin fluor pătrund în smalț și acoperă întreaga suprafață a acestuia, „etanșând” porii și microfisurile. Procedura este recomandată la primele semne de carie, abraziune a smalțului și leziuni minore ale dintelui.
Acoperirea smalțului cu lac cu fluor
Procedura este similară cu cele precedente, dar diferă în acțiunea locală și superficială. Se recomandă în principal acoperirea dinților cu lac cu fluor atunci când cariile se dezvoltă în stadiul de pete albe sau în legătură cu remineralizarea smalțului. Lacul cu fluor se aplică pe zona în care smalțul este deteriorat, creând o peliculă de protecție durabilă. Calea către zona slăbită pentru bacterii este blocată, iar în acest timp smalțul are timp să se refacă.