Cybersecurity și prevenirea hacking-ului

Tehnologia actuală traduce fiecare afacere și activitate într-un limbaj digital vast, creând rețele care conectează informații și date, care trebuie protejate cu soluții de software development. Drept urmare, protejarea tuturor acestor informații stocate și implementarea soluțiilor de cybersecurity este vitală pentru menținerea siguranței și integrității acestor companii. 

Software Development Security este un domeniu extins al cărui nucleu este format din două părți complexe: ofensivă și defensivă. Ofensiva este cunoscută sub numele de Red Team, iar defensiva este Blue Team. Când cele două se combină, se creează Purple Team, care simulează un atac real: penetration testers încearcă să pătrundă în sistem, folosind metode de hacking etice pentru a ataca rețelele și a le detecta vulnerabilitățile. Ca răspuns, Blue Team îl apără. Există și o latură obiectivă, White Team, care supraveghează întregul proces. 

Pentru a face un exercițiu de imaginație, vom face următoarea analogie: deții o casă. Ești conștient de faptul că în casa ta există puncte vulnerabile de intrare – cineva poate intra oricând pe ferestră, poate să spargă ușa și așa mai departe. Pentru a atinge obiectivul de a-ți păstra casa în siguranță, angajezi pe cineva specializat în domeniu cu scopul de a simula o spargere reală, pentru a testa acele puncte slabe de intrare. În acest caz, o persoană care simulează rolul unui hoț ar putea recomanda în cele din urmă soluții concrete de securitate pentru casa ta: implementarea unor alarme, gratii pentru ferestre, etc. 

În unele cazuri, un hoț real ar putea pătrunde în casă; dacă se întâmplă acest lucru, polițiștii analizează situația pentru a descoperi ce metodă de acces a fost folosită și ce a fost furat sau compromis. În scenariul de analogie, casa este corespondentul unui sistem, server sau aplicație, hoțul este echivalentul Red Team-ului, iar poliția se referă la experții de răspuns la incident în termeni tehnici de Cybersecurity. 

Inginerii de securitate cibernetică au o contribuție semnificativă în acest moment, deoarece implementează și testează programele organizației lor și dezvoltă strategii pentru a facilita prevenirea hackingului. Când vine vorba de securitatea dezvoltării software, unele informații pot fi neclare; de aceea, e necesar să ne consultăm cu specialiștii din domeniu, iar AROBS este una din companiile care are echipe de specialiști pe zona de cybersecurity. Află mai multe despre activitatea acestora pe arobs.com.

Postați comentarii