De ce nu sunt motive pentru ca sa te temi de consultatiile neurologice?
Pentru foarte multi pacienti doar gandul la o consultatie la un medic neurolog provoaca panica si teama. Insa trebuie spus ca dincolo de teama unui diagnostic care sa indice o problema neurologica, in cazul consultatiilor neurologice nu exista motive de teama.
Tinand cont de faptul ca problemele neurologice de sanatate impacteaza foarte multa lume din toate mediile sociale si peste 1 miliard de oameni au fost diagnosticati cu anumite afectiuni neurologice sau tulburari degenerative, consultatiile neurologice sunt recomandate si cu scop preventiv.
Exista foarte multe afectiuni neurologice, insa unele au o incidenta mai mare. Printre acestea amintim boala Alzheimer, dementa, boala Parkinson, migrenele, scleroza multipla, accidentele vasculare cerebrale, epilepsiile sau diferitele infectii la nivelul sistemului nervos. In cazul oricaror simptome sau manifestari care pot indica o problema neurologica, este recomandat sa te programezi pentru o consultatie de neurologie Bucuresti.
Etape in consultatia neurologica
Consultatia neurologica se realizeaza de catre un medic specialist si poate cuprinde mai multe etape. Fiecare etapa are rolul de a oferi informatii in baza carora medicul sa poata diagnostica in mod corect si exact simptomele pacientului si daca acestea au legatura cu anumite probleme neurologice.
Prima etapa inseamna o discutie medic-pacient. Este etapa in care pacientul va furniza informatiile solicitate de medic cu privire la toate manifestarile si simptomele cu care se confrunta pacientul si care au fost argumentul pentru care s-a facut programarea respectiva.
Etapa urmatoare implica examinarea starii de sanatate a pacientului prin folosirea unor proceduri specifice in neurologie. Examinarea aceasta implica verificarea tonusului muscular, nivelul de mobilitate musculara, examinarea nervilor la nivelul fetei si ai gatului, verificarea echilibrului sau analiza reflexelor la diferite categorii de stimuli. Etapa a doua inseamna inclusiv evaluarea simturilor, vorbirii, limbajului, memoriei, puterea de concentrare si abilitatile cognitive ale pacientului.
In functie de ceea ce a remarcat specialistul in neurologie Bucuresti pe parcursul primelor doua etape in consultatia neurologica, medicul va putea recomanda inclusiv o serie de investigatii suplimentare. Printre acestea regasim tomografiile computerizate, imaginile cu rezonanta magnetica, punctiile lombare sau electroencefalograma si electromiograma.
Situatii in care se recomanda programarea pentru o consultatie neurologica
Chiar daca nu foarte multa lume apeleaza la cabinetele de neurologie pentru controale de rutina, trebuie spus ca o astfel de abordare ar putea fi de mare ajutor pentru diagnosticarea precoce in multe dintre afectiunile neurologice. Inca de la primele semne care inseamna manifestari de pierderi de memorie, dificultati de concentrare sau anumite probleme de echilibru, se poate lua in calcul posibilitatea unei programari la un medic neurolog.
De foarte multe ori programarea la un cabinet specializat in neurologie vine doar in urma recomandarilor unui medic de familie. Insa sunt simptome care trebuie sa fie un semnal de alarma si care sa te convinga sa te programezi la o consultatie de neurologie Bucuresti.
Printre aceste manifestari regasim slabiciunea musculara, insomniile sau tulburarile de somn, dificultatile de memorie, dureri de cap severe si frecvente, dificultati de vorbire si in a controla limba, buzele sau mersul instabil ori dificultatile in coordonarea miscarilor.