Debitarea mecanică vs debitarea cu laser

Debitarea cu laser a diverselor materiale din metal, respectiv debitarea mecanică sunt unele dintre cele mai populare și utilizate metode utilizate la scară largă în procesele de debitare. Acestea sunt utilizate în numeroase industrii pentru realizarea operațiunilor zilnice, însă fiecare dintre aceste două metode are o natură diferită, chiar dacă sarcina îndeplinită este aceeași.

De asemenea, acestea au beneficii și dezavantaje specifice și este nevoie de echipamente diferite pentru realizarea lor. 

Debitarea mecanică, aspecte specifice

Debitarea mecanică este o tehnică de tăiere care utilizează echipamente cu acționare electrică, cu ajutorul acesteia existând posibilitatea de a modela orice tip de material, în conformitate cu specificațiile de proiectare care se intenționează a fi făcute. Procesul de prelucrari mecanice este unul care utilizează diverse tipuri de mașini, de la presele de foraj la strunguri sau mașini de frezat. Fiecare dintre aceste mașinării au un scop precis, unele fiind utilizate pentru găurire, altele pentru frezare, respectiv pentru întoarcerea materialului sau alte asemenea operațiuni. 

Debitarea cu laser, aspecte specifice

Debitarea cu laser reprezintă o abordare inovativă, mai îndrăzneață și mult mai eficientă, utilizată pentru tăierea unor materiale diverse. În procesul de debitare laser sunt utilizate dispozitive care emit energie, fiind vorba despre o concentrație ridicată de fluxuri de fotoni, aceasta fiind supusă zonei materialului pentru realizarea unor tăieturi necesare. Laserele cu ajutorul cărora se realizează debitarea sunt controlate cu ajutorul unui computer, ceea ce face ca operațiunea în sine să fie una extrem de precisă. De asemenea, sunt eliminate riscurile de eroare, precum și diversele accidente care pot apărea din cauza unei utilizări neconforme a unor mașinării clasice utilizate în debitarea mecanică. Rezultatele obținute în urma debitării cu laser sunt reprezentate de tăieturi netede, lustruite, acestea reflectând finisaje de calitate, realizate la standarde înalte. 

Debitarea mecanică sau debitarea cu laser – pe care să o alegi?

Din cele menționate anterior, este clar că avantajele merg spre debitarea cu laser. Acest tip de debitare nu numai că asigură tăierea materialului, dar implică și finisarea acestuia, fiind vorba despre un proces de debitare organizat, raționalizat, de preferat în fața debitării mecanice. 

În cazul debitării mecanice, nu există contact direct între dispozitivul care taie și materialul care urmează a fi tăiat, ceea ce reduce posibilitatea de contaminare sau de deteriorare a echipamentului sau chiar a materialului în sine. Singurul inconvenient al debitării cu laser poate fi considerat costul acestuia, achiziționarea echipamentului necesar fiind una costisitoare, comparativ cu achiziționarea celor necesare pentru debitarea mecanică.

Postați comentarii