Importanța întreținerii corespunzătoare a rulmenților

De ce este important să asigurăm rulmenților o întreținere corespunzătoare?

O întreținere optimă este vitală pentru a prelungi durata de viață a oricărui utilaj. Această atenție pe care trebuie să o acordăm utilajului nu se referă numai la exteriorul său, ci și la componentele interioare care fac posibilă funcționarea în parametrii optimi. 

După cum bine știm, o bună parte a utilajelor folosite în diferite industrii au în componența lor mai mulți sau mai puțini rulmenti. Deși reprezintă o piesă relativ ieftină și la o primă vedere, nesemnificativă, acești rulmenți au un rol esențial pentru funcționarea continuă și eficientă a utilajelor. În cele ce urmează, află care sunt motivele pentru care este atât de importantă întreținerea acestora. 

Rulmenții reprezintă componenta centrală a transmisiei cu frecare redusă

Deoarece rulmenții reprezintă un punct esențial în operațiunile mecanice atunci când vine vorba de o transmisie prin lanturi, curele ș.a.m.d, aceștia pot fi cauza unei eventuale defecțiuni ale întregului echipament. 

Mai ales dacă activitatea are loc în medii dure, este necesar ca acești rulmenți să aibă parte de o întreținere și o lubrifiere corespunzătoare. Numai în acest fel, se vor putea ține deoparte uzura, frecarea, oxidarea, care pot cauza eșuarea întregii transmisii cu lanțuri sau curele.

Rulmenții se pot deprecia în timp

Asemenea oricărui echipament mecanic, utilizarea utilajelor va rezulta în timp, inevitabil, niște rulmenți uzați. Atunci când intervine uzura, acest lucru va putea cauza nealinierea corespunzătoare a rulmenților, apariția frecării, supraîncălzirea și timpi de nefuncționare inutili.

Prin verificarea periodică a stării rulmenților, se pot identifica rapid orice urmă de depreciere. În acest fel, rulmenții în cauză vor putea fi înlocuiți din timp, înainte să producă daune întregului echipament, iar transmisia de putere prin lanțuri va putea continua fără probleme. 

Rulmenții pot fi contaminați cu impurități din mediu

În funcție de mediul în care se operează echipamentul, rulmenții sunt predispuși mai mult sau mai puțin să se contamineze cu diferite impurități. Mai ales în situațiile în care aceștia nu au o carcasă de protecție, lubrifiantul rulmenților poate acționa ca un magnet pentru praful din aer, resturi, diverse țesături ș.a.m.d. După cum probabil te și aștepți, prezența acestor impurități în cadrul rulmenților le va afecta buna funcționare și va cauza defecțiuni premature. 

Prin verificarea periodică a stării rulmenților din cadrul echipamentelor industriale poți contribui la prelungirea duratei de viață a acestora, iar astfel vei contribui la minimizarea pierderilor cauzate de defecțiuni. 

Postați comentarii