Importanta tratamentelor stomatologice care vizeaza pulpa dentara

Exista o gama diversificata de proceduri si tratamente care pot fi aplicate in cadrul clinicilor si a cabinetelor stomatologice. Printre acestea regasim si tratamentele pentru pulpa dentara si a canalelor radiculare. Aceste tratamente poarta denumirea de endodontie si vizeaza prevenirea, diagnosticarea si tratarea afectiunilor care au ajuns la pulpa dentara.

Tratamentul de endodontie Alexandria trebuie urmat in momentul in care medicul stomatolog constata in timpul unui consult faptul ca pulpa dentara a dintelui prezinta o infectie sau o inflamatie in partea sa interioara. Netratarea unei astfel de situatii poate duce la probleme mai mari si mai complexe la nivelul dintelui afectat.

Ce implica tratamentele endodontice?

Cauza care poate duce la inflamarea sau infectarea pulpei dentare in partea sa interioara este reprezentata de carii. Datorita microbilor care apar in momentul in care se formeaza o carie dentara, smaltul dentar poate fi foarte usor penetrat. De aici mai este nevoie de un singur pas pentru ca microbii respectivi sa ajunga la pulpa dentara a dintelui cariat.

Tratamentele efectuate in fazele incipiente ale infectiei sau inflamarii pulpei dentare contribuie la preventia aparitiei unor probleme complicate pe viitor. In acelasi timp inseamna mai putin disconfort pentru pacient si evitarea aparitiei durerilor dentare.

De cealalta parte, lipsa tratamentului la timp asupra infectiilor si inflamatiilor pulpei dentare poate genera abcese dentare. Motivul acestor complicatii este dat de raspandirea infectiilor si a inflamatiilor inspre radacina dintelui prin canalele radiculare regasite la nivelul dintelui.

Odata ce acest lucru se intampla, evolutia infectiei si a inflamatiei poate afecta semnificativ radacina dintelui. Tratamentul endodontic implica doua etape. Prima etapa consta in eliminarea infectiei si combaterea acelor factori care au produs infectia.

A doua etapa a unui tratament de endodontie Alexandria implica sigilarea canalelor radiculare cu ajutorul unor materiale special concepute pentru obturatie. Rolul acestor materiale este acela de a preveni pe viitor o noua infectie la nivelul dintelui supus tratamentului.

Progresul tehnologic inregistrat in domeniul tratamentelor stomatologice face ca dintii care in trecut trebuiau extrasi datorita faptului ca erau foarte afectati, astazi pot fi salvati. Acest lucru se datoreaza faptului ca se poate realiza instrumentarea rotativa pentru canalele dentare radiculare.

Daca exista anumite complicatii care au aparut la nivelul pulpei dentare, complicatii rezultate in urma unor carii foarte profunde, este nevoie ca in cadrul tratamentului endodontic sa fie tratate pulpitele, necroza pulpara sau chiar gangrena pulpara, pentru cazurile mai avansate ale infectiei.

Avantajele tratamentelor endodontice

Exista mai multe avantaje ale tratamentelor endodontice. Un prim avantaj se refera la faptul ca vorbim despre un tratament foarte eficient. Dupa finalizarea tratamentului, pacientul va resimti in continuare puterea si senzatia unui dinte natural. In consecinta pacientii pot musca si pot mesteca alimentele fara teama.

Un al doilea avantaj al procedurilor de endodontie Alexandria se refera la absenta durerii. Avand in vedere faptul ca principalul obiectiv pentru tratamentul endodontic este alinarea durerii dentare, aceste proceduri sunt efectuate in urma aplicarii unor analgezice. Tot in randul avantajelor merita amintit aspectul natural al dintilor supusi acestor proceduri stomatologice, dar si durabilitatea indelungata a dintilor supusi tratamentului.

Postați comentarii