Interviu cu dl. Ștefan Nicolae, manager general Ventsys Instal

Pentru Ventsys Instal srl, un producător și distribuitor de echipamente HVAC și tubulatură de ventilație din București, 2021 a fost surprinzător din toate punctele de vedere. În ciuda așteptărilor pesimiste de la începutul anului cifra de afaceri a crescut cu 20% față de 2020. L-am rugat pe dl. Ștefan Nicolae, manager general al Ventsys, să ne acorde un scurt interviu în care să ne spună pe scurt cum vede anul care tocmai a trecut.

Ventsys Instal este direct producător de tubulatură de ventilație, elemente, accesorii, și distribuitor al unor mărci renumite de echipamente HVAC, precum France Air, ruck GMBH, Mitsubishi, VTS, Soler&Palau

Bună ziua, domnule Nicolae și vă mulțumim pentru acordarea acestui scurt interviu. Pentru început am vrea să vă ne spuneți ce așteptări aveați la începutul lui 2021 și cum a evoluat cifra de afaceri a companiei comparativ cu 2020?

R. Bună ziua, mulțumesc pentru interviu. În principiu ne așteptam la o scădere a cifrei de afaceri, având în vedere situația globală cauzată de pandemie. Ceea ce deja se întâmplase în 2020. Cu toate acestea a fost un an bun, cifra de afaceri a crescut cu aproximativ 20% și ne-am reluat evoluția liniară, ascendentă, de până acum.

Deci pandemia nu a afectat deloc afacerea dvs. în 2021?

R. În ansamblu, nu, dar au fost segmente economice de pe urma cărora beneficiam mereu de proiecte și care în 2021 s-au prăbușit. Exemplul clasic este „horeca”. Acest domeniu reprezenta un segment important al clienților noștri, dar astăzi vânzările noastre către zona de hoteluri și restaurante pur și simplu au scăzut la jumătate. Nu mai există proiecte noi, în sensul că nu se mai deschid sau nu se mai renovează hoteluri și restaurante, bugetele sunt mici, abordarea e mereu una de avarie.

În schimb datorită pandemiei centrele de sănătate, mall-urile, clădirile de birouri – în general proprietarii de mari clădiri funcționale – au investit constant în crearea unui climat sănătos în ceea ce privește calitatea aerului, ventilația, purificarea. Și asta ne-a adus o majorare de clientelă pe un segment mai puțin exploatat în trecut. Practic, ceea ce s-a pierdut din horeca s-a câștigat din altă parte.

Care credeți că va fi impactul pandemiei în 2022? Piața va reveni la obișnuințele din 2019, sau există lucruri care s-au schimbat definitiv?

R. Cred ca impactul in 2022 va fi asemănător cu ceea ce s-a întâmplat în 2021. Piața va reveni ușor, ușor către multe lucruri obișnuite înainte de 2020, dar sunt anumite lucruri care s-au schimbat definitiv. În primul rând e vorba de faptul că majoritatea clienților din zona casnica sau rezidențială s-au obișnuit să comande anumite echipamente HVAC sau servicii specifice online. La acest lucru a contribuit, firește, nu doar faptul că mulți clienți au fost obligați să comande de acasă, ci și că marii retaileri offline erau pregătiți logistic să susțină comenzile online sau comenzile de tip „order pickup”. Noi aveam magazinul online vent-sys.ro, unul foarte bine poziționat pe nișa sa, și am profitat din plin de acest trend.

Cum a evoluat numărul de angajați al companiei dvs. în 2021?

R. Numărul de angajați a rămas constant, dar ne-am mărit echipa chiar la începutul acestui an deoarece vrem să creștem investiția în online. La prima vedere online-ul nu reprezintă prea mult din cifra noastră de afaceri (8,5 milioane RON) dar comparativ cu 2019 a crescut ca vânzări cu 100% în 2020 și cu 200% în 2021. De altfel pentru anul 2022 ne-am propus să investim masiv în zona de e-commerce deoarece pare a fi trend-ul cu cel mai mare impact economic din anii ce vor veni. Din câte ne-am dat seama în ultimii ani, deseori investiția pe online nu se reflectă neapărat în vânzări directe, ci în creșterea de vizibilitate și de notorietate a afacerii, iar acest lucru, în cele din urmă, crește și vânzările.

Dar nereușite ați avut? Ați fost obligați să amânați investiții sau proiecte pe care le aveați în vedere pentru 2022?

R. Bineînțeles. Pentru 2021 aveam în plan anumite importuri de echipamente din zona asiatică, dar în cele din urmă nu s-au concretizat din cauza costurilor exagerate de transport, dar și datorită prețurilor instabile la materia primă. Nu știu dacă știți, însă de la 2-3000 de dolari pe transportul unui container în 2019, prețurile au ajuns azi la 15-18.000, ceea ce ne face să ne regândim din temelii multe modele de afaceri. Din fericire la Ventsys suntem direct producători de tubulatură spiro, segmente, elemente de legătură și finisare (grile, anemostate) astfel încât o mare parte din venituri sunt asigurate de producția din atelierele proprii.

Vă mulțumim și vă urăm succes în 2022!

Postați comentarii