Premiere in arbitrajul comercial romanesc

Curtea de Arbitraj Ilfov din Bucuresti a organizat cea de-a III-a editie anuala a Adunarii Generale a Arbitrilor Curtii la data de 28.11.2019, la hotel Caro in Bucuresti, eveniment in cadrul caruia s-au anuntat premiere deosebit de interesante pentru arbitrajul din Romania:

  • pentru prima data o Curte de Arbitraj a reglementat un mecanism specific pentru procedura prearbitrala;
  • pentru prima data in Romania o Curte de Arbitraj Comercial Institutionalizat organizat pe langa o Camera de Comert a luat in discutie oportunitatea de a modifica propria procedura arbitrala in sensul ca se elimina conditia referitoare la acceptarea ca Arbitru al Curtii exclusiv a persoanelor cu studii juridice cu minim opt ani vechime, deschizand astfel calea catre calitatea de Arbitru si a profesionistilor din alte domenii: economic, financiar, management, tehnic s.a.m.d.

Av. Alin Pop, Presedintele CAIB – BIAC, Presedinte Institutul Arbitral Roman, in deschiderea lucrarilor, a aratat ca Adunarea Generala este un moment in care Arbitrii se intalnesc si dezbat diverse aspecte legate de activitatea Curtii si despre tema arbitrajului in general, formand astfel o comunitate de specialisti in domeniul arbitrajului.

Reamintim ca 2019 este al treilea an de functionare al CAIB – BIAC in mandatul actualei echipe manageriale.

Pe lista de arbitrii CAIB – BIAC regasim 72 avocati, consilieri juridici, profesori si doctori in drept, dintre care un numar semnificativ de Arbitri din strainatate, cu o reputatie profesionala deosebita. Mentionam: Profesor Doctor Pablo Mendez de Leon – Decanul Leiden University, Director of the International Institute of Air and Space Law, Av. Geanina Munteanu Millet – Arbitru CMAP Paris, Anna Masutti – Professor of Air Law at the University of Bologna, Italy, membru in bordul European Air Law Association (EALA), Alexander Batalov – Doctor in drept, Associate Professor at the Faculty of law of M.V. Lomonosov Moscow State University, Master of Laws degree in International Air and Space Law from Leiden University in 2001, Neil Antohny Brown – Arbitru Melbourne, Australia, Minister, Member of Parliament, delegat la Adunarea Generala a Natiunilor Unite, Ralf Kruger – Avocat Gemania, Licentiat in Drept, Finante si Management.

In bilantul activitatii din ultimul an a fost mentionata o speta de drept international supusa procedurii prearbitrale a Curtii, in care au fost desemnati trei arbitrii. S-a precizat ca solutia data in acesta procedura nu produce nici un efect asupra unui eventual proces arbitral (cu exceptia incompatibilitatilor) si ca acesta solutie poate fi de natura a contura si forma convingerea subiectiva a partii care a formulat solicitarea in aprecierea oportunitatii declansarii procedurii arbitrale.

Update 05.12.2019:

Pe lista de arbitri ai CAIB – BIAC sunt persoane cu o foarte buna reputatie si cu inalta  pregatire profesionala in domeniul juridic iar altii in alte specialitati.

Mai multe detalii: https://cezariulian.ro/arbitraj-comercial-premiere/

Postați comentarii