Pulpita dentară: simptome și tratament

Fiecare persoană s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu problema sensibilității dentare. Adesea suntem luați prin surprindere de durerea bruscă în timp ce mâncăm alimente dulci sau reci. 

Sensibilitatea dentara are o explicație simplă. Orice dinte este acoperit cu un strat de smalț dur mineralizat, sub care se află dentina, mai slab mineralizată și străbătută de microtubuli care comunică la interior cu pulpa dentară și la exterior cu smalțul. Sub dentină se află pulpa dentară, țesut moale ce conține celule, nervi și vase de sânge specifice. Fibrele nervoase ajung prin intermediul microtubulilor și la țesuturile dure ale dintelui, și drept urmare, sensibilitatea dentară apare chiar înainte ca pulpa să fie deteriorată.


Cum ajunge inflamația la pulpa dentară?

Procesul carios începe în smalț, apoi, dacă este lăsat netratat, se deplasează spre dentină, crescând cu o viteză și mai mare, apropiindu-se treptat de pulpă, și determinând o amplificare a simptomelor caracteristice leziunii. Procesul carios poate fi caracterizat prin senzații dureroase asociate cu expunerea dinților la diferiți factori iritanți:

  • termici (mâncare sau băuturi calde și reci)
  • mecanici (senzații neplăcute la mestecat alimente)
  • chimici (sensibilitate la consumul de alimente acre, dulci).

Dacă inflamația nu a ajuns încă în pulpa dentară, durerea dispare rapid după ce cauza care a dus la apariția ei a fost eliminată. Dacă senzațiile dureroase persistă mai mult timp, atunci vorbim deja despre o pulpită.


Când ar trebui să consultați imediat un medic?

Dintre simptomele pulpitei dentare, prezența durerii spontane este deosebit de importantă, mai ales atunci când dintele te deranjează de la sine, adesea noaptea sau seara. Această durere este adesea insuportabilă și poate iradia de-a lungul mai multor dinți, în jumătate din maxilar și poate ajunge chiar la tâmplă și gât. Dacă observați acum unul dintre simptomele de mai sus sau vă amintiți că ați îndurat la un moment dat dureri similare, dar nu ați apelat niciodată la un specialist, asigurați-vă că faceți o programare la o clinică stomatologică, deoarece procesul inflamator care a început în pulpă, trece în os, unde își continuă evoluția (de regulă asimptomatic). Pentru a preveni acest proces, este necesar să se efectueze un tratament de canal.


În ce constă tratamentul de canal (endodontic)?

Anestezicele moderne fac posibilă tratarea fără durere chiar și a pulpitei cu simptome acute. Înainte de a crea accesul la pulpa dentară, este necesar să se îndepărteze toate țesuturile infectate de carie. Tratamentul endodontic trebuie efectuat cu un sistem de izolare (digă de cauciuc), care să permită crearea condițiilor uscate și sterile necesare pentru a obține un rezultat de succes al tratamentului. Canalele radiculare sunt curățate cu instrumente de mână și rotative pe toată lungimea lor, care este măsurată cu un dispozitiv special (locator de apex). Pentru o curățare completă, se folosesc soluții antiseptice speciale; în unele cazuri, medicamentele antiinflamatoare și antimicrobiene sunt lăsate în canale, care sunt ulterior spălate și înlocuite cu materiale permanente de obturare a canalelor radiculare.

Curățarea canalelor radiculare se finalizează prin umplerea acestora, care se realizează prin mai multe metode, fiecare având indicații specifice. După umplerea canalelor radiculare, partea coroană a dintelui este restaurată cu o obturație sau o incrustație. În cazurile în care rămâne puțin țesut dentar, este necesar să acoperiți dintele cu o coroană protetică. Fiecare etapă a tratamentului endodontic este confirmată radiologic. Înainte de tratamentul endodontic, se recomandă adesea efectuarea unei tomografii computerizate pentru a determina numărul de canale radiculare, configurația acestora, pentru a diagnostica cu acuratețe și a planifica tratamentul.

Rețineți!

Cu cât procesul patologic este identificat mai devreme, fie că este vorba de carie sau inflamație incipientă a pulpei, cu atât este mai ușor să-i faci față și să eviți complicațiile. De aceea este atât de important să veniți pentru o examinare preventivă la un dentist o dată la șase luni pentru a efectua diagnosticul și tratamentul în timp util al pulpitei.

Postați comentarii