Simptome comune ale stenozei cervicale și meningioamelor

Care sunt simptomele care apar în cazul ambelor afecțiuni neurologice? 

După cum bine știm, simptomele sunt semne care ne anunță că ceva în organismul nostru nu este în regulă. Medicii specialiști folosesc aceste semne ca și indicii pentru depistarea afecțiunii care le cauzează. 

Există o serie de simptome comune mai multor afecțiuni, motiv pentru care trebuie să apelăm întotdeauna la un medic specialist pentru a descoperi concret cauza acestora. Durerea de spate, spre exemplu, este foarte des întâlnită în viețile fiecărui dintre noi și poate anunța sau nu diverse afecțiuni neurologice. În articolul care urmează, vă invităm să descoperiți care sunt simptomele care pot anunța atât prezența unui meningiom, cât și a stenozei cervicale și cum se stabilește diagnosticul.

Simptomele care pot semnala existența stenozei cervicale sau a unui meningiom și ce înseamnă aceste afecțiuni

Deși aceste două afecțiuni fac parte din categoria bolilor neurologice, modalitatea de tratament este diferită pentru fiecare în parte. Iată simptomele comune care pot anunța prezența uneia dintre aceste două afecțiuni: 

  • slăbiciune în mâini sau în picioare;
  • dureri de cap; 
  • dificultăți de mers; 
  • durere de spate; 
  • senzație de amorțeală.

Un meningiom este o tumoare care crește din membrana protectoare care învelește creierul și măduva spinării, cunoscută sub numele de meninge. De cele mai multe ori este benign (nu este canceros). Există mai multe modalități de tratare a unui meningiom. Inițial, dacă creșterea acestuia nu are un ritm accelerat, se ține sub observație, iar simptomele sunt ameliorate prin medicamentație. Dacă se observă creșterea în dimensiune și agravarea simptomelor, medicul neurolog poate recomanda o intervenție chirurgicală, radiațiile sau, mai rar, chimioterapia. 

Pe de altă parte, când vorbim despre stenoza cervicala, ne referim la o afecțiune a coloanei vertebrale. Aceasta este cauzată de îngustarea canalului spinal, locul unde se regăsește măduva spinării, împreună cu nervii cervicali. Stenoza cervicală se tratează inițial prin metode non-chirurgicale, precum: fizioterapie, modificarea stilului de viață ș.a.m.d, apelându-se la intervenții chirurgicale doar în cazurile severe. 

Cum se diagnostică stenoza cervicală și meningiomul?

Doar medicul specialist este în măsură de a pune unul dintre aceste diagnosticuri, în urma unor investigații amănunțite. Cele mai des folosite modalități pentru a depista aceste afecțiuni sunt reprezentate de imagistica medicală: RMN-ul și CT-ul. 

Recomandarea noastră este să vă prezentați cât mai repede de la apariția primelor simptome în cabinetul medicului specialist. Cu cât afecțiunea este depistată mai repede, cu atât va fi mai ușor să fie ținută sub control. 

Postați comentarii