Tehnologia contribuie sau ingreuneaza comunicarea online?
Metodele de comunicare online s-au dezvoltat foarte mult, devenind tot mai populare si fiind folosite de tot mai multe persoane. Acest lucru se explica prin faptul ca tot mai multe persoane pot accesa internetul, smartphone-urile fiind tot mai disponibile.
In prezent, diferitele moduri de comunicare cum ar fi emailul, mesageria mobila, forumurile si retelele de socializare sunt din ce in ce mai mult folosite de milioane de oameni pentru a comunica cu prietenii si familia, fiind normal ca orice persoana sa aiba un smartphone sau orice alt telefon cu conexiune la internet.
Se pune, totusi, intrebarea daca tehnologia imbunatateste sau inrautateste comunicarea online. In timp ce unii sustin ca tehnologia ar avea numai beneficii asupra comunicarii, alte voci sunt impotriva notiunii sustinand ca tehnologia inrautateste comunicarea online. Vom analiza ambele fete ale modenei pentru a vedea cum tehnologia afecteaza comunicarea si a vedea daca modul cum comunici cu publicul tau te poate ajuta sau nu.
Argumente pro pentru dezvoltarea tehnologiei
Iata cateva aspecte care sustin faptul ca dezvoltarea tehnologiei a sustinut comunicarea online:
- Cresterea eficientei – Tehnologia a permis o comunicare online mai eficienta, deoarece mediile online (social media sau SMS-urile) permit ca doua persoane sa initieze intantaneu discutii online. Astfel, raspunsul promt la intrebari, furnizarea feedback-ului sau a informatiilor importante, se poate face instantaneu in comparatie cu metodele traditionale de comunicare. Acest lucru duce la economisirea timpului si a banilor, fiind foarte eficient pe termen lung.
- Usurinta in pastrarea relatiilor si a contactelor – Mentinerea relatiilor prin comunicarea online este mult mai facila pentru multi, fata de metoda fata in fata. Comunicarile online permit oamenilor sa initieze discutii ori de cate ori prietenii sau colegii sunt online, fiind mult mai usor decat de a purta discutii telefonice. Tinand cont de faptul ca o comunicare regulata ajuta la mentinerea relatiilor, putem spune cu fermitate ca din acest punct de vedere, tehnologia a fost de ajutor.
- Cresterea comoditatii – Tehnologia a facilitat intr-o mare masura comunicarea online, facand-o tot mai comoda si facila. In prezent este posibil sa initiem discutii cu una sau mai multe persoane, indiferent de platforma folosita. Totodata, comunicarea online este in prezent aproape gratuita pe social media, astfel incat se pot initia oricand discutii.
Argumente impotriva dezvoltarii tehnologice
Asa cum am mentionat, sunt si voci care sustin ca dezvolatarea tehnologica nu ar fi in totalitate benefica, avand si aspecte negative:
- Distragerea constanta – Dispozitivele mobile faciliteaza bombardarea continua cu notificari de mesaje noi, cea ce, pe termen lung, duce la scaderea productivitatii si la discutii interminabile si fara nici un beneficiu. Distragerea constanta mananca din timpul personal si tinde sa ne indeparteze de cei apropiati.
- Lipsa contactului personal – Prin modul in care functioneaza, tehnologia inhiba comunicarea personala prin faptul ca este scurta si instantanee si nu are ca scop exprimarea sentimentelor si a emotiilor. Comunicarea fata in fata este mult mai eficienta pentru a mentine persoanele apropiate pe o perioada indelungata. De asemenea, tehnologia poate denatura mesajul transmis, acesta fiind prea rapid si lipsit de eficienta.
- Cresterea anxietatii – Disponibilitatea dispozitivelor portabile moderne a inradacinat in noi ideea fluxului constant de informatii, facandu-ne aproape dependenti de meniul online. Astfel, oamenii au ajuns sa nu mai poata sta departe de telefon, creierul lor fiind setat sa primeasca mesaje constant. Astfel, lipsa telefonului sau a calculatorului poate duce la neliniste si anxietate.
Ca orice alt lucru din lume, tehnologia isi are atat partile ei pozitive, cat si o latura mai putin benefica. Depinde doar de noi sa stim cum sa evitam efectele mai putin bune si sa ne bucuram doar de beneficiile tehnologiei si a unei.
Este necesar sa gasim echilibru intre viata personala si timpul petrecut in lumea virtuala, atat de usor accesibila in ziua de azi datorita tehnologiei.