The Jetsons au avut dreptate – inovații cheie din viitor prezise de desenele animate tehnologice

Înapoi în timp – ești un copil care aleargă acasă, arunci pantofii la ușă și te grăbești la televizor. Desenele tale preferate sunt în curs de difuzare – The Jetsons. Sunt anii ‘90, dar urmărești inovațiile viitoare care se desfășoară în anii 2060: mașini zburătoare, personal de serviciu robot, oameni care sunt teleportați și home automation systems care schimbă viața. Lucrurile pe care ai visat doar să le trăiești te țin atras de ecran ore în șir. Pe atunci, ar fi putut părea doar o materializare fascinantă a imaginației. Astăzi, software development-ul s-a asigurat că proiecțiile despre viitor din copilărie devin o realitate pe care o trăim ca adulți. Nu vă faceți griji dacă nu ați fost fan Jetsons. Alte desene animate tehnice celebre precum Inspector Gadget și Futurama au prezis, de asemenea, inovații viitoare pe care omenirea le folosește astăzi.

The Jetsons – un desen animat tehnologic în tendințe din 1962

Producția Hanna-Barbera a fost difuzată pentru prima dată în 1962 și a venit ca răspuns la The Flintstones. În timp ce The Flintstones a avut loc în epoca de piatră, The Jetsons a fost primul spectacol de desene animate tehnologice difuzat color pe ABC. A fost o proiecție a inovațiilor viitoare: clădiri suspendate, asistenți roboți, vehicule zburătoare, chat video și multe altele.

Facetime, apeluri video Skype, Video Messenger – familiar? Desigur! Întrucât munca noastră s-a mutat mai ales online, acestea fac parte integrantă din viața noastră. Dar toate acestea erau deja un obicei zilnic pentru Jetsons, în anii ’60. Videofonul a dat posibilitatea de a apela și vizualiza persoana pe un ecran plat.

Visezi la un asistent la domiciliu care să facă curățenia pentru tine? Trebuie să îți spunem că Jane Jetson se bucură de ajutorul unui robot aspirator de zeci de ani încoace. În zilele noastre, puteți cumpăra unul de la un magazin de electronice sau, și mai bine, așteptați ca Boston Dynamics să creeze asistentul robot final. S-ar putea să se fi inspirat de la Rosy, robotul de serviciu.

George Jetson a fost, de asemenea, un purtător mândru al unui ceas inteligent, precum Apple Watches pe care suntem dornici să-l deținem astăzi. Deși, pentru a fi corect, ceasul inteligent al lui George oferă posibilitatea de a conversa prin chat video. Apple, mai este loc de progres.

Inspectorul Gadget și mobilul lui Gadget

Aproximativ 20 de ani mai târziu, inspectorul Gadget se apropia și mai mult de inovațiile viitoare și de descoperirile tehnologice. Pe lângă faptul că este un inspector de poliție cyborg care combate criminalitatea, el folosește multe gadgeturi în investigațiile sale. Nepoata sa, Penny, care îl ajută de obicei să ajungă la baza lucrurilor, se bazează pe un dispozitiv care pare să fie foarte asemănător cu un laptop. Avea puteri predictive de text, pe care le folosim pentru Google și capacitatea de a te conecta la o rețea fără fir pentru a căuta informații. Chiar și atunci, Wi-Fi era vital, nu? Norocul nostru este că la mijlocul anilor 90 conceptul de conexiune wireless a prins viață.

Și asta nu este tot, dispozitivul oferea hărți digitale pentru ghidare în interiorul clădirilor și hărți rutiere. Primul laptop, descendentul gadgetului Penny, urma să apară aproximativ 4 ani mai târziu pe piață. Dacă părinții noștri aveau Google Maps sau Waze mai devreme…

Cu toate acestea, favoritul fanilor a fost, fără îndoială, Gadgetmobile. Strămoșul de drept al vehiculelor autonome contemporane. O mașină cu mai multe gadgeturi și funcționalități care este condus cu succes pe pilotul automat. Avansând rapid, astăzi, mașinile electrice care rulează singure sunt deja o realitate, iar multe mașini premium oferă caracteristica confortabilă a parcării automate.

Ce pare să aibă în comun inspectorul Gadget și The Jetson’s, pe lângă faptul că se numără printre primele desene animate tehnologice? Dispozitivele activate de voce prin conexiuni IoT. Mai exact, există un episod în care un computer poate răspunde la întrebări similare cu Siri, Google Assistant sau Alexa. De asemenea, ceasul inteligent al lui Penny, precum George, are funcții de apel video, senzori de radiații, aplicații de urmărire, lanternă și laser. Deși putem face apeluri cu ceasurile noastre inteligente în 2021, apelurile video sunt încă în curs și cel mai probabil este aproape de a deveni noua caracteristică indispensabilă.

Controversatul Simpson

Acest sitcom animat a fost creat ca o satiră pentru viața americană; cu siguranță a captivat atât copiii, cât și adulții din publicul său de la debutul său în 1989. Totuși, adesea, teoriile conspirației au dat naștere unei relații de dragoste-ură cu publicul. Chiar și așa, printre predicțiile lor privind politica și schimbările sociale, au întărit și unele previziuni de inovații viitoare menționate anterior. Ceasul inteligent pare a fi un element comun. De data aceasta îmsă cu o recunoaștere vocală, ceea ce prezice existența ulterioară a lui Siri. În episodul cu nunta Lisei se prezintă o mașină electrică și un sistem de chat video. O previzualizare a imprimantei 3D apare în episodul Future-Drama când o imagine simplă devine un adevărat tort consumabil.

Futurama – despre inovațiile viitoare și nu numai

În timp ce lucra la The Simpsons la mijlocul anilor ’90, Matt Groening a făcut un salt și mai mare în viitor când a creat Futurama. Spectacolul multi-premiat de desene animate tehnologice se dezvoltă în jurul aventurilor lui Phillip Fry. Phillip este un om conservat criogenic, reînviat în secolul 31. El este însoțit de Leela, un personaj feminin cu un singur ochi și de Bender, un robot vorbitor. Acțiunea are loc la New York. Împreună cu încălzirea globală, alte subiecte controversate precum birocrația și abuzul de substanțe sunt împinse la extreme în context. Așa cum era de așteptat, inovațiile viitoare, în această lume Futurama, fac deja parte din viața de zi cu zi.

Desenul tehnologic futurist prevede surprinzător multe inovații viitoare, care în cele din urmă au devenit o parte a vieții noastre pe măsură ce vorbim. La începutul începutului său, Futurama a anticipat crearea realității virtuale. Conceptul apare în episodul intitulat The Series Has Landed – când trupa Planet Express vizitează un parc de distracții; Amy folosește un set VR pentru, în mod ironic, o activitate simplă, cum ar fi skeeball. Mai târziu, Oculus Rift, VR pentru jocuri, a transformat ideea în realitate și a revoluționat lumea jocurilor.

Camerele video cu drone au fost prevăzute și de scenariștii Futurama. Roboții zburători apar în conferințe de presă înlocuind vechea versiune.

Elon Musk este fan Futurama? Da. Sistemul său hiperloop conceput să propulseze oamenii pe distanțe lungi printr-un tub de presiune, la o viteză foarte mare, schimbând călătoria pentru totdeauna, este similar cu unul dintre imaginile simbolice din desenele animate tehnologice. Roata este învechită și înlocuită de mașini plutitoare și tuburi pneumatice de transport. Există kilometri de tuburi transparente care formează sistemul de transport public, care transportă oamenii prin oraș.

Deși considerat o formă de divertisment, este dovedit faptul că desenele animate ne lărgesc înțelegerea ca și copii și explică lumea în moduri amuzante.

În caz contrar, aceste concepte sunt mai greu de explicat tinerilor. Ce se întâmplă dacă, la nivel subconștient, aceste scenarii futuriste ne-ar educa mintea pentru progres și îmbrățișarea tehnologiei?

Tuturor ne-au plăcut aceste povești, dar Bender a spus-o cel mai bine: „Povestea mea seamănă mult cu a ta, doar că este mai interesantă, deoarece implică roboți”.

AROBS Transilvania Software este una dintre cele mai mari companii de dezvoltare software din România, de-a lungul timpului acumulând experiență și livrând soluții de optimizare a afacerilor, fleet management și monitorizare gps, RPA și soluții software de HR.

Postați comentarii