Totul despre buiandrug: ce este și la ce folosește acesta

Buiandrugul reprezintă o parte esențială din construcția unei clădiri, rolul acestuia fiind fundamental în susținerea pereților în zonele de deschidere pentru uși sau ferestre. Acesta poate fi realizat din diverse materiale, iar în poziționarea lui trebuie ținut cont de anumite aspecte, astfel încât să fie evitate situațiile nedorite cauzate de o susținere inadecvată.

Ce este buiandrugul?

Un buiandrug este partea dintr-o construcție care are drept scop susținerea zidăriei în dreptul golurilor pentru uși și ferestre, dar și în cazul în care se dorește realizarea unui șemineu. Pe vremuri, buiandrugul era, de fapt, o grindă de lemn care era poziționată vertical deasupra golului, aceasta sprijinindu-se pe doi stâlpi verticali, astfel încât să ofere susținerea necesară. Cu timpul, evoluțiile din domeniul construcțiilor au dus la utilizarea unor buiandrugi din materiale mai rezistente și eficiente, precum oțelul, caramida sau betonul. Mai mult decât atât, un buiandrug poate fi realizat și pentru deschiderile mai mari astăzi, chiar în situațiile în care se dorește realizarea unui perete portant. 

Care este rolul unui buiandrug?

Rolul acestuia este de a preveni slăbirea și destabilizarea construcției în zona deschiderilor, motiv pentru care este utilizat astăzi pentru ferestre, pentru uși, dar și pentru șeminee sau pereți portanți. Un perete portant este acela care suportă sarcina structurii, a mobilierului etc. Întărirea acestuia este necesară mai ales pentru că se creează un vid în interiorul lui, iar sarcinile nu mai sunt suportate corespunzător. Pentru ca greutatea să fie distribuită corespunzător și uniform, sunt utilizați acești buiandrugi care au rolul de a prelua din sarcinile clădirii și de a-i distribui în lateralele deschiderilor. 

Ce tipuri de buiandrug există 

Există mai multe tipuri de buiandrug, astfel că sunt acoperite diverse nevoi ale utilizatorilor. Poate fi vorba despre un buiandrug realizat din lemn, altfel spus o grindă de susținere, despre un buiandrug realizat din oțel, care are o rezistență extrem de crescută și poate fi găsit în diverse lungimi și secțiuni, dar și despre un buiandrug din beton armat, care poate fi utilizat și pentru ferestre, și pentru pereți și care se poate monta într-un mod extrem de ușor. 

Ultimul dintre acestea, buiandrugul din beton armat, reprezintă cea mai ieftină și eficientă variantă de implementat, deși este nevoie de materiale adiționale necesare pentru montarea acestuia. 

Buiandrugul poate fi văzut drept piesă care ajută la menținerea rezistenței casei, care oferă stabilitate deschizăturilor și care asigură, pe lângă acestea, și un confort termic mai ridicat, dacă este vorba despre utilizarea unor materiale precum cărămida în realizarea acestuia.

Postați comentarii