6 sfaturi importante pentru a prepara clatite sanatoase

Desertul tau preferat sunt clatitele si iti place sa incerci retete diferite si te afli in situatia in care trebuie sa gatesti clatite de post sau esti la dieta si trebuie sa limitezi consumul de clatite? Exista solutii pentru a nu trebui sa renunti la desertul tau preferat: prepara clatite sanatoase si delicioase!

Inlocuieste uleiul de floarea soarelui

Majoritatea dintre noi folosim uleiul pe care il avem la indemana atunci cand preparam aluatul pentru clatite, dar si atunci cand le gatim in tigaie. Pentru clatite sanatoase, recomandat este sa inlocuiesti acel ulei cu unul mai bun precum cel de masline, de rapita, de in, de susan sau de dovleac.

Foloseste faina integrala, de cocos sau de ovaz

Pentru clatite sanatoase alege sa folosesti, in loc de faina de grau alba, alt tip de faina mai sanatoasa, care contine mai putine glucide. Pe piata exista o multime de alte variante precum faina integrala, faina de ovaz, faina de cocos, etc. Indiferent de optiunea pe care o alegi, cu siguranta clatitele tale vor fi mult mai sanatoase si poti fi consumate si in diete daca tii cont si de inlocuirea celorlalte ingrediente.

Renunta la zahar

Zaharul este un ingredient foarte important la care trebuie sa renunti daca vrei sa faci clatite sanatoase si care sa nu ingrasa. Acest lucru nu va schimba cu nimic gustul clatitelor tale, pentru ca oricum vei alege umplutura dorita. Aceasta poate fi sarata daca vrei sa faci un aperitiv din clatite sau un fel principal, sau dulce daca vrei sa le servesti ca desert.

Adauga mirodenii pentru gust

Nu este gresit sa adaugi un praf de scortisoara, chimion sau diferite ierburi aromate daca vrei sa faci o clatita sarata. In acelasi timp poti sa adaugi si fulgi de migdale sau seminte. Totul depinde de gusturile tale si de reteta pe care vrei sa o experimentezi pentru clatitele pe care le faci.

Inlocuirea laptelui de vaca din compozitie

Daca esti la dieta sau tii post, inlocuirea laptelui de origine animala cu un lapte de cocos, soia sau migdale de exemplu, este alegerea ideala pentru a nu fi nevoit sa renunti la desertul tau preferat. Desigur, poti sa folosesti si apa plata sau minerala, insa laptele ii da un gust si o textura aparte clatitei pe care este recomandat sa o consumi imediat dupa ce o gatesti.

Cu sau fara oua in reteta de clatite?

Desi pare ca fara oua, aluatul de clatite nu va fi unul reusit, lucrurile nu sunt chiar atat de drastice. Poti adauga in continuare lapte vegetal, mai ales in situatia in care tii post si nu vrei sa consumi deloc alimente de origine animala sau esti vegetarian. Daca totusi nu vrei sa renunti sa adaugi macar un ou in compozitie, cel mai indicat este sa folosesti doar oua bio, care sunt inscriptionate in comert cu codul 0 sau 1, fiind cele mai sanatoase.

Cateva sfaturi pentru a face clatite perfecte:

  • Alege ingrediente de calitate, incepand de la faina, lapte si oua
  • Amesteca adecvat ingredientele pana se omogenizeaza bine
  • Alege o tigaie de care sa nu se lipeasca aluatul
  • Pentru clatite pufoase poti lasa blatul sa se odihneasca 30 de minute
  • Cerne faina inainte de a o folosi

Postați comentarii