Avantajele coroanelor dentare fără metal

La restaurarea dinților, nu numai fiabilitatea, ci și estetica joacă un rol din ce în ce mai important. Coroanele metalo-ceramice obișnuite sunt înlocuite cu cele fără metal, care combină rezistență, estetică și siguranță.

Diferența față de alte tipuri de coroane

Diferența majoră între coroanele ceramice fără metal și celelalte tipuri constă în materialul utilizat pentru cadru și estetica finală:

Coroane metalo-ceramice. Acestea au un cadru din metal acoperit cu un strat de ceramică. Deși sunt rezistente și durabile, metalul din cadru poate deveni vizibil în anumite condiții, ceea ce afectează aspectul estetic. De aceea, sunt recomandate pentru dinții din spate, unde aspectul nu este atât de vizibil.

Coroane fără metal. Acestea nu au un cadru metalic și sunt realizate fie din ceramică presată, fie din zirconiu. Acest lucru permite obținerea unor rezultate estetice superioare și mai naturale, fără riscul apariției discolorării sau transparenței ca în cazul coroanelor metalo-ceramice. Sunt ideale pentru refacerea dinților frontali, unde aspectul estetic este foarte important.

Deși coroanele ceramice fără metal sunt excelente pentru restaurarea dinților frontali, ele pot fi mai puțin potrivite pentru dinții laterali, datorită lipsei unui cadru metalic care să ofere rezistență suplimentară. Cu toate acestea, pe termen lung, aceste coroane oferă un aspect natural și sunt durabile, menținându-și calitatea estetică pe o perioadă îndelungată.

Cum se realizează coroanele fără metal?

Producția coroanelor fără metal este o procedură complexă și precisă, realizată prin intermediul tehnologiei moderne în stomatologie. Iată etapele principale ale fabricării acestora:

  • Preluarea amprentei. Se obține o amprentă detaliată a dintelui deteriorat.
  • Model de ceară. În laborator, se realizează un model de ceară al maxilarului, pe baza amprentei.
  • Scanarea laser. Modelul este scanat cu laser pentru a transfera informațiile detaliate într-un program de calculator.
  • Model 3D virtual. Pe baza scanării, se creează un model 3D virtual al maxilarului și a coroanei necesare.
  • Frezare. Informațiile din modelul 3D sunt transmise mașinii de frezat, care taie și formează coroana dintr-un bloc solid de material ceramic sau zirconiu.
  • Slefuire. După frezare, coroana este șlefuită manual pentru a asigura o potrivire perfectă și pentru a îndepărta orice imperfecțiuni minore.
  • Ardere. Coroana este arsă la temperaturi ridicate timp de aproximativ 7 ore pentru a-i conferi rezistență și durabilitate.
  • Strat de ceramică. Se aplică un strat de ceramică pe suprafața coroanei pentru a-i oferi un aspect natural și estetic plăcut.
  • Finisare. Finalizarea include șlefuirea, lustruirea și glazurarea de înaltă calitate a coroanei, pentru a se asigura că are un aspect similar cu cel al dinților naturali.

Utilizarea tehnologiei CAD/CAM în aceste etape garantează o precizie maximă în realizarea coroanelor fără metal, oferind pacienților rezultate estetice și funcționale excelente pentru restaurarea dinților deteriorați sau lipsă.

Tipuri de coroane dentare fără structură metalică

Tipurile de coroane dentare fără structură metalică oferă pacienților opțiuni variate în funcție de nevoile și preferințele individuale:

Coroană integral ceramică. Aceste coroane sunt extrem de estetice și au o asemănare impecabilă cu dinții naturali. Deși au rezistență insuficientă pentru zonele laterale, sunt ideale pentru restaurarea dinților din zona anterioară.

Coroană E-Max. Coroanele E-Max sunt fabricate din disilicat de litiu, având un cadru solid pe care se aplică un strat ceramic. Acestea sunt foarte durabile și pot fi utilizate cu succes și pe dinții de mestecat. E-Max permite și fixarea pe implanturi sau inlay-uri, fiind o opțiune versatilă și durabilă.

Coroană de zirconiu. Considerat materialul de ultimă generație în protetica dentară, zirconiu combină o rezistență extraordinară cu o estetică de înaltă calitate. Structurile ceramice pe bază de zirconiu sunt folosite nu doar pentru coroane individuale, ci și pentru punți dentare. Acestea nu se deformează, nu își schimbă culoarea și păstrează un aspect natural.

Alegerea unui tip de coroană fără metal depinde în mod special de localizarea dintelui afectat sau lipsă și de necesitățile funcționale și estetice ale pacientului. Costurile variază în funcție de material, iar coroanele de zirconiu sunt în general cele mai scumpe, datorită combinației lor de rezistență și estetică superioară. Alegerea corectă a materialului este esențială pentru obținerea unei restaurări durabile și estetice.

Avantaje și dezavantaje ale lucrărilor protetice fără metal

Avantajele și dezavantajele lucrărilor protetice fără metal sunt importante în evaluarea opțiunilor disponibile pentru pacienți:

Avantaje:

Estetică impecabilă. Coroanele fără metal sunt realizate cu o formă anatomică naturală și o nuanță personalizată, oferind un aspect estetic foarte apropiat de dinții naturali.

Păstrarea aspectului inițial. Materialele ceramice nu pătează, nu oxidează și nu cauzează întunecarea marginii gingivale, menținând aspectul estetic pe termen lung.

Fabricare precisă. Utilizarea tehnologiilor moderne asigură o fabricație precisă și ajustată perfect, reducând riscul de pătrundere a infecțiilor în interiorul coroanei.

Fiabilitate. Coroanele fără metal sunt rezistente la deformare și oferă o durabilitate excelentă în timp, fiind o opțiune fiabilă pentru restaurările dentare de lungă durată.

Producție rapidă. Chiar dacă sunt realizate pe bază de comandă și sunt personalizate, coroanele pot fi fabricate rapid, într-o perioadă de așteptare de aproximativ 3-7 zile.

Preparare minimă. Dacă coroana este plasată pe un dinte natural, poate fi necesară o preparare minimă, ceea ce menține structura dintelui cât mai intactă posibil.

Durată lungă de viață. Cu o îngrijire adecvată și utilizare corectă, coroanele ceramice fără metal pot dura peste 15 ani, asigurând o soluție de lungă durată pentru restaurarea dintelui.

Dezavantaje:

Cost ridicat. Prețul coroana dentara fără metal poate fi mai mare decât alte tipuri de coroane, reflectând materialele de înaltă calitate și tehnologia avansată folosită în fabricare.

Postați comentarii