Rolul si importanta procedurilor endodontice in sanatatea dentara

In domeniul stomatologiei sunt foarte multe ramuri care se ocupa de diagnosticarea si tratamentelor diferitelor afectiuni sau probleme dentare. Printre acestea regasim si endodontia, acea ramura esentiala pentru diagnosticare si stabilire tratament pentru afectiunile la nivelul pulpei dentare si la nivelul tesuturilor peri-radiculare.

Procedurile de endodontie Ploiesti sunt necesare in cazul pacientilor care se confrunta cu inflamarea sau infectarea nervului sau a pulpei dintelui. In majoritatea pacientilor, cauza principala o reprezinta carii profunde, traumatisme dentare sau proceduri dentare repetate.

Cand sunt necesare procedurile de endodontie?

Endodontia este ramura stomatologiei care se concentreaza pe interiorul dintelui, cu precadere pe pulpa dentara, acel tesut moale situat in interiorul canalelor radiculare. Pulpa dentara este formata din nervi, vase de sange si tesut conjunctiv, fiind esentiala pentru dezvoltarea dintelui.

Tratamentele endodontice mai sunt numite si tratamente de canal. Acestea sunt necesare in diverse situatii. Printre cele mai dese cazuri sunt cele ale cariilor dentare profunde. In aceste situatii caria patrunde adanc in dinte si poate afecta pulpa dentara, provocand durere si infectie.

A doua situatie in care tratamentele de canal sunt necesare este cea a traumatismelor dentare. Fracturile sau fisurile dentare pot expune pulpa si din acest motiv este nevoie de o interventie endodontica pentru a salva dintele.

Amintim si inflamatiile sau infectiile pulpei in randul cazurilor in care tratamentele de canal sunt necesare. Pulpa inflamata sau infectata poate provoca dureri intense si poate avea nevoie de tratament de canal pentru a preveni raspandirea infectiei.

Etapele in tratamentul endodontic

In tratamentele de endodontie Ploiesti exista anumiti pasi standard care sunt urmati de specialistii in aceasta procedura stomatologica. Prima etapa este cea de diagnosticare si planificare, etapa in care specialistul va evalua starea dintelui prin examinare clinica si analiza radiografiei pentru a determina gradul de afectare.

Etapa urmatoarea este efectuarea unei anestezii locale care sa asigure confortul pacientului. Se continua cu accesul la pulpa dentara printr-un mic orificiu in coroana dintelui pentru a accesa pulpa dentara. Se continua cu etapa de curatare a canalelor radiculare, etapa in care pulpa afectata este indepartata, iar canalele radiculare sunt curatate, dezinfectate si modelate.

Pasul urmator consta in umplerea canalelor curatate anterior. Acest lucru este realizat printr-un material biocompatibil, cu rol in a preveni reinfectarea canalelor. Etapa finala consta in sigilarea dintelui. Orificiul de acces este sigilat folosind un material de obturatie temporara sau permanenta. In anumite cazuri, dintele poate avea nevoie de o coroana pentru restabilirea inclusiv a functiei estetice.

Care sunt beneficiile tratamentului endodontic

Tratamentele de canal ofera pacientului anumite beneficii. Salvarea dintelui natural este cel mai important si astfel se va evita extractiei dintelui natural si inlocuirea cu implanturi sau punti dentare. Un al doilea beneficiu al procedurilor de endodontie Ploiesti il reprezinta ameliorarea durerii prin combaterea inflamatiei sau a infectiei pulpei dentare. Tot un beneficiu important este prevenirea infectiilor prin curatarea si dezinfectarea canalelor radiculare.

Retine faptul ca diagnosticarea si tratarea afectiunilor pulpei dentare este o parte importanta pentru sanatatea orala. Din acest motiv se recomanda controalele periodice si programarea la medicul specialist la primele dureri dentare.

Postați comentarii