Care este diferența dintre un ortodont și un dentist?

Medicina dentară este un domeniu vast, iar medicii care profesează în acest domeniu pot avea diferite specializări. Una dintre ramurile stomatologiei este ortodonția. Dar care este diferența între un ortodont și un dentist? Ei bine, un medic ortodont este un medic stomatolog, însă nu orice stomatolog este și ortodont. Iată care sunt principalele diferențe dintre acești specialiști și care sunt domeniile lor de activitate.

Ce meserii practică ortodontul și dentistul?

Principala diferență între un ortodont și un medic stomatolog generalist constă în practica pe care o realizează. Un medic ortodont nu tratează carii, nu curăță dinții, la fel cum un medic stomatolog nu prescrie sau montează un aparat dentar. Dacă dinții tăi nu sunt perfect aliniați și ai nevoie de un tratament în acest sens, medicul stomatolog te va trimite la ortodont. La fel de bine, dacă ai nevoie de un detartraj sau de rezolvarea unei carii, medicul ortodont te va trimite la un stomatolog. 

Care este domeniul de activitate al ortodontului?

Un medic ortodont are o pregătire specializată în vederea rezolvării cazurilor care implică probleme ortodontice. Ce înseamnă acest lucru? Că un astfel de specialist te poate ajuta în problemele de malocluzie. Goluri între dinți, dinții strâmbi sau înghesuiți, mușcătură imperfectă sau alte asemenea probleme sunt tratate de un specialist ortodont. Acesta apelează frecvent la dispozitive de fixare și aparate dentare pentru a trata astfel de probleme. 

Care este domeniul de activitate al dentistului?

Un medic dentist îți va satisface nevoi de bază ale dinților: detartraj, fațetele dentare, coroanele, ameliorarea bolilor gingivale, reconstrucția unui dinte deteriorat și altele. Dacă dorești să ai o idee despre starea generală de sănătate a dinților, este nevoie să mergi la un medic stomatolog. Acesta îți poate prescrie sau realiza anumite tratamente, iar în cazul în care observă probleme ortodontice, acesta îți poate recomanda să mergi mai departe la un astfel de specialist. 

Vizita într-un cabinet stomatologic poate fi făcută periodic pentru a asigura starea de bine a dinților. Dacă dorești să beneficiezi de o bună sănătate orală, nu ezita să vizitezi periodic un medic stomatolog. Acesta îți poate indica să vizitezi un specialist ortodont dacă este cazul sau chiar și alte tipuri de medici. Important este să faci controlul stomatologic periodic cu conștiinciozitate, deoarece poți preveni multe dintre problemele grave care pot apărea. 

De la tratarea unei simple carii la implantarea unui dinte sau orice lucrare complexă de acest fel, oricare ar fi nevoie pe care le ai, este important să îți găsești medicul specialist care să te ajute să depășești orice provocare. 

Postați comentarii