Care sunt avantajele și dezavantajele acționărilor pneumatice?

Acționările pneumatice – ce sunt și care sunt beneficiile acestora?

Ai auzit vreodată de pneumatică? Chiar dacă răspunsul este negativ, multe dintre lucrurile pe care le folosești zi de zi implică această tehnologie. Pneumatica are o istorie îndelungată, iar astăzi joacă un rol semnificativ în procesele de producție și nu numai. 

Descoperă, în cele ce urmează, ce semnifică, mai exact, aceste actionari pneumatice și care sunt avantajele lor.

Ce sunt acționările pneumatice?

Pe scurt, pentru a nu intra în detalii foarte tehnice, un sistem de acționări pneumatice folosește aer comprimat pentru a da viață unei aparaturi. Pneumatica este, așadar, o tehnologie care captează aerul, îl transportă printr-un circuit și își îndeplinește sarcinile cu energia generată. 

Sistemele de acționări pneumatice sunt utilizate într-o arie largă de industrii și produse. Le întâlnim în industria farmaceutică, de prelucrare a lemnului, alimentară și nu numai, fiind prezente în diverse echipamente precum: frâne pneumatice, transportoare pneumatice, palane pneumatice cu lanturi etc.  

Avantaje actionari pneumatice 

Deși aerul comprimat reprezintă cea mai costisitoare energie, echipamentele pneumatice sunt utilizate cu încredere datorită avantajelor pe care le oferă. Printre beneficiile acestora regăsim: 

  1. Eficiența – Acționările pneumatice pot fi foarte rapide, întrucât durata operațiunilor este redusă datorită faptului că acestea au viteze de lucru mari. 
  2. Productivitatea – Sistemele pneumatice automate sunt posibile datorită utilizării convertoarelor electropneumatice, ceea ce contribuie la productivitatea proceselor de producție. 
  3. Gabarit redus 
  4. Siguranță în utilizare – Pericolul accidentării în timpul utilizării echipamentelor pneumatice este redus. 
  5. Fiabilitate și flexibilitate – Transmisiile pneumatice permit porniri și opriri dese, dar și schimbări de sens bruște, fără să cauzeze un pericol de avarie. 
  6. Ușor de întreținut – Întreținerea instalațiilor pneumatice se efectuează cu ușurință, în special dacă este efectuată de personal calificat. 

Dezavantaje acționări pneumatice

În ciuda beneficiilor notabile ale utilizării echipamentelor pneumatice, există și câteva dezavantaje care trebuie luate în considerare.

Echipamentele care funcționează pe bază de acționări pneumatice sunt descrise a fi mai zgomotoase decât cele hidraulice, din cauza sunetului „șuierat” pe care îl produc. Totodată, acestea prezintă o sensibilitate la umiditate, care poate cauza funcționarea defectuoasă în cazul în care pătrunde în sistem. 

Nu în ultimul rând, echipamentele pneumatice pot fi afectate de modificările de temperatură din timpul funcționării. 

Ca și orice alte tipuri de echipamente, acționările pneumatice au atât avantaje, cât și dezavantaje. Alegerea instrumentelor potrivite pentru activitatea desfășurată este extrem de importantă pentru buna desfășurare a proceselor de producție, iar sistemele pneumatice pot reprezenta alegerea ideală pentru multe industrii. 

 

Postați comentarii