Când este necesar un control neurologic?
Neurologia reprezintă o ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticarea şi tratarea bolilor care pot afecta sistemul nervos central şi periferic. Neurochirurgia a luat naştere ca parte chirurgiei, acţionând asupra sistemului nervos şi a creierului. Tehnicile şi echipamentele actuale permit efectuarea intervenţiilor medicale de o mare precizie, vizând toate palierele neurologiei.
Când ar trebui consultat un medic neurochirurg?
Există anumite contexte medicale care presupun manifestarea simptomatologiei care ghidează către un control de specialitate neurologic. Astfel, se impune o vizită în cabinetul de neurologie, atunci când apar dureri localizate la nivelul capului, membrelor şi spatelui.
De asemenea, senzaţiile de amorţeală şi furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor ar trebui semnalate medicului neurolog. Un medic specialist ar mai trebui consultat și atunci când se produc lovituri în zona capului, accidente vasculare, hemoragii sau comprimarea şi blocarea nervilor.
Durerile şi nesiguranţa localizate la nivelul palmei
Atunci când apar dureri la nivelul palmei, se manifestă rigiditatea degetelor şi amorţeala, iar dacă durerea se resimte şi în antebraţ, este posibil să se fi instalat sindromul de tunel carpian.
Tunelul carpian este reprezentat de zona dintre palmă şi încheietură, fiind aria unde sunt adăpostite tendoanele flexoare, răspunzătoare de îndoirea degetelor. Tot aici se află şi nervul median, responsabil de senzaţiile percepute de fiecare deget.
Simptomele specifice sindromului de tunel carpian apar atunci când ţesutul care înconjoară tendoanele flexoare se inflamează, acesta fiind un context care trebuie semnalat medicului neurochirurg. Odată stabilit diagnosticul corect, medicul poate recomanda aplicarea tehnicii endoscopice ULTRA Minim Invazive, aceasta presupunând o incizie foarte mică, recuperare rapidă şi o durere post operatorie de intensitate redusă.
Dureri de spate şi membre
Durerile localizate la nivelul coloanei vertebrale, fie în zona lombară, fie în cea cervicală, pot fi provocate de o hernie de disc. Discurile intervertebrale au rolul de a amortiza, astfel că orice degradare la nivelul acestora poate genera dureri în aria respectivă, cât şi în cea învecinată. Discul intervertebral este format din două straturi. Cel exterior are rol de protecţie pentru interiorul gelatinos, astfel că orice fisură în stratul exterior conduce la scurgerea nucleului gelatinos din interior. În acest context, nervii spinali au de suferit, conducând la apariţia durerilor şi complicaţiilor la nivelul spatelui, membrelor, gâtului şi capului. Medicul neurochirurg va pune diagnosticul corect şi va prescrie tratamentul şi intervenţiile necesare.