Ce sunt și la ce folosim rulmenții?

Care sunt funcțiile de bază ale rulmenților?

Cu siguranță toată lumea știe că rulmenții sunt niște elemente mecanice. Sunt componente extrem de fundamentale din cadrul multor mașinării, dar din cauza faptului că aceștia acționează din umbră, multe persoane se întreabă „ce sunt de fapt rulmenții?”.

În cele ce urmează, poți afla ce reprezintă rulmenții, care este rolul lor și unde în găsim?

Ce sunt rulmenții?

Un rulment este un dispozitiv care permite mișcarea de rotație sau liniară între două sau mai multe componente. Aceștia sunt prezenți în foarte multe mașinării și aparaturi, precum în avioane, motoreductoare, generatoare, frigidere, aspiratoare și nu numai. 

Rulmenții oferă susținere arborilor rotativi din cadrul acestor mașinării, care fără aceștia nu ar putea funcționa optim. Chiar dacă la o primă vedere pot părea doar niște simple piese mecanice, adevărul este că fără ei, viața noastră nu ar putea fi așa cum e acum. 

Rolul rulmenților – de ce sunt așa de importanți?

Cu ce contribuie mai exact acești rulmenti în funcționalitatea mașinăriilor? 

Reduce forța de frecare și ajută ca rotațiile să se efectueze lin 

Este inevitabil să nu intervină forța de frecare între arborele care se rotește și piesa care îl susține. Rulmenții sunt poziționați între aceste două componente. 

Scopul acestora este să asigure o rotație lină, pentru a minimiza energia consumată în timpul funcționării. Acesta este principalul rol al unor rulmenți. 

Menține poziția corectă a arborilor rotativi

Atunci când are loc rotația se necesită un volum mare de forță între arborele rotativ și piesa care îl susține. Rulmenții au posibilitatea de a preveni deteriorarea pieselor și de a menține arborele rotativ în poziția corectă. 

Datorită acestor rulmenți, avem posibilitatea de a refolosi aparaturile o perioadă îndelungată de timp. 

Cât de frecvent sunt aceștia folosiți?

Te-ai întrebat vreodată cât de mare este dependența noastra de rulmenți? Ai fi surprins să aflii cât de mulți există în jurul tău. După cum este menționat și mai sus, îi găsim în diverse aparaturi pe care le folosim zilnic – în frigidere, aere condiționate, motoreductoare ș.a.m.d. 

Când vine vorba de piese de mașini, rulmenții sunt componente care se regăsesc în alternatoare, transmisii, motoreductoare, roți, suspensii și multe altele. Ca și volum, într-o singură mașină sunt prezenți peste 100 de rulmenți, iar în lipsa lor, aceasta nu ar putea funcționa. 

Așadar, rulmenții contribuie la ușurarea vieților noastre și reprezintă o parte fundamentală a acestora. Suntem convinși că odată cu trecerea timpului, rulmenții vor evolua din ce în ce mai mult și vor continua să ne surprindă cu funcționalitățile lor.

Postați comentarii