Ce trebuie să știi despre alegerea rulmenților potriviți?

Cum alegem rulmenții potriviți?

Rulmenții fac parte din lista celor mai esențiale componente din cadrul oricărui echipament industrial. Aceste elemente de înaltă precizie sunt esențiale pentru reducerea frecării, dar și pentru suportarea sarcinii în timpul mișcărilor de rotație. 

Sunt prezenți în generatoare, motoreductoare, transportoare, motostivuitoare și în numeroase alte aplicații industriale, dar și de uz zilnic. Pentru a se potrivi fiecărei aplicații în parte, pe piață sunt disponibile numeroase tipuri de rulmenți, precum cei cu bile, cu role cilindrice, cu role conice ș.a.m.d. 

Selectarea și instalarea rulmenților potriviți este crucială pentru a asigura performanța optimă a echipamentului. Mai mult decât atât, utilizarea modelului de rulment corespunzător poate contribui chiar și la prelungirea duratei de viață a utilajului. 

Există numeroși factori ce trebuie luați în considerare, ceea ce, de multe ori, poate îngreuna procesul de alegere al acestor componente. În cele ce urmează, descoperă care sunt cele mai importante aspecte care trebuie să le ai în vedere în momentul alegerii rulmenților. 

Spațiul de instalare disponibil 

Primul factor căruia trebuie să îi acorzi atenție înainte de a achiziționa orice tip de rulmenți SKF este spațiul de instalare disponibil. Indiferent de cât de potrivit ar fi un rulment pentru cerințele aplicației tale, acesta nu va putea fi montat dacă nu va avea suficient spațiu. 

Așadar, asigură-te că diametrul exterior al rulmentului selectat se potrivește cu locul în care urmează să fie montat. 

Viteza de rotație 

Fiecare tip de rulmenți SKF are o limită de viteză la care va putea funcționa optim. Așadar, înainte de a face orice achiziție, trebuie să te asiguri că rulmentul pe care urmează să îl alegi poate face față la viteza mașinăriei în care va fi instalat. În caz contrar, este foarte probabil ca acesta să se defecteze rapid din cauza suprasarcinii, provocând timpi de nefuncționare costisitori. 

Mediul de funcționare 

Nu în ultimul rând, materialele din care sunt proiectate componentele trebuie să fie compatibile cu mediul de funcționare la care acestea vor fi supuse. Spre exemplu, pentru utilajele utilizate în industriile alimentare sau farmaceutice, unde există riscul de a intra în contact cu diverse substanțe, se vor alege întotdeauna rulmenți SKF rezistenți la coroziune sau concepuți special pentru aceste aplicații. De asemenea, există și rulmenți proiectați pentru a rezista la temperaturile ridicate sau la condițiile impuse de industriile grele. 

Pentru a contribui la productivitatea echipamentului tău, indiferent că vorbim de motoreductoare, transportoare ș.a.m.d. și a evita eventualele defecțiuni cauzate de alegerea necorespunzătoare a rulmenților, nu uita să iei în considerare informațiile menționate anterior, atunci când vei fi nevoit să înlocuiești aceste componente. 

Postați comentarii