Contribuția industriei IT la PIB-ul României este în creștere

Contextul pandemic a accelerat trendul digitalizării în sectorul public și privat, determinând o creștere vizibilă a industriei de software development în România. Procesul a atras totodată și creșterea în ultimii ani ai procentului contribuției sectorului IT la PIB-ul țării, conform mai multor opinii exprimate în media. Potențialul intelectual angrenat în nișa IT este unul semnificativ, iar tehnologia este un catalizator important pentru majoritatea industriilor importante – de la automotive, la turism sau agricultura. Totodată, în pofida tendinței de creștere, potrivit unor date Eurostat, România încă suferă un deficit de angajați în domeniu, raportat la cifrele celorlalte state europene. 

Pandemia – o oportunitate

Fără îndoială, haosul mondial creat de criza pandemiei a creat deopotrivă o mare de oportunități pentru industria cheie a momentului – software development și outsourcing. Business-urile de aproape orice natură au prioritizat digitalizarea, ceea ce a dus la o cerere foarte mare de servicii și produse IT. Ponderea întregului sector ajungând la 7.5% din PIB-ul României în prima jumătate a anului 2020, conform unui studiu Ernst & Young, solicitat de ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii).

Acesta arată că sectorul servicii IT a avut 5,5% contribuție, iar celelalte nișe complementare precum comerțul online, bankingul digital, vânzările online și digitalizarea serviciilor publice însumând restul de 2%.

Numărul de angajați din IT încă în deficit

Paradoxal creșterii înregistrate de industrie, ponderea specialiștilor în tehnologia informației raportat la totalul forței de muncă, plasează România la coada topului țărilor din UE. Mai exact, pe locul 27, fiind urmați doar de greci cu un procent de 2%. După cum arată cifrele furnizate de Eurostat, în 2020 angajații din IT în România reprezentau doar 2,4% din totalul personalului activ pe piața de muncă. Primele poziții din top fiind ocupate de Finlanda și Suedia cu procente de peste 7%. La nivel de Uniunea Europeană, procentele arată un total de 4,3% raportat la toate țările membre, însumând 8 milioane de oameni activi în industria IT&C. O veste îmbucurătoare, în schimb, este faptul că numărul de femei active în industria IT, 26,2% din totalul angajaților, ne plasează pe locuri fruntașe – locul trei în UE. 

Clujul, al doilea pol IT din țară

Deși numit “Silicon Valley-ul” României, Clujul este factual pe locul doi în topul orașelor românești ca cifră de afaceri în industrie. Totodată, printre cele mai puternice firme românești de piața IT din România, se află AROBS Transilvania Software, originară din Cluj. O companie care în această toamnă s-a făcut remarcată prin demararea procedurii de listare la Bursa de Valori București, ca un prim pas către listarea pe piața AeRo ce va avea loc pe final de an. Deasemena, și-a consolidat poziția pe piața de nișă și printr-o nouă achiziție strategică, includerea Berg Software din Timișoara în grupul de firme AROBS.

Sursa Foto: Business photo created by pressfoto – www.freepik.com

Postați comentarii